Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

artemis

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini ortodocși în această zi, pentru că are loc pomenirea Sfântului Mare Mucenic Artemie, care a fost un exemplu de credință.

Viața Sfântului Mare Mucenic Artemie, sărbătorit pe 30 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Artemie a fost originar din Egipt. Acesta ajunsese, datorită curajului său, să fie comandatul trupelor împăratului Constantin cel Mare. Atunci când a văzut pe cer crucea biruitoare, el s-a botezat în numele Domnului.

Artemie a fost numit chiar și duce sau prefect imperial, dar nimeni nu știa că el este creștin, până în momentul în care la putere a ajuns Iulian Apostatul, care îi chinuia pe creștini. Când Artemie le-a lua apărarea unor creștini, a intrat și el în vizorul păgânului împărat. Sfântul Mare Mucenic Artemie a murit prin tăierea capului, în anul 362.

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Artemie

Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie

Glasul 1

Luptând, preafericite, cu chi­nurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai ruşinat pe Paravatul. Căci, de piatră mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos şi rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mu­cenice Artemie. Slavă Celui Ce te-a întărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Artemie

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe mucenicul cel cu dreaptă credinţă şi purtătorul de cunu­nă, care a ridicat semn de biru­inţă împotriva vrăjmaşilor, adunându-ne toţi, să-l lăudăm cu cântări după vrednicie, pe marele între mucenici, Sfântul Artemie, care este bogat dătător de mi­nuni. Căci se roagă Domnului pentru noi toţi.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot la această dată, se face și pomenirea pentru:

Sfinţii Mucenici Evor şi Evnoi;

Sfânta Cuvioasă Matroana din Hios;

Sfântul Cuvios Gherasim cel Nou;

Sfinţii Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;

Sfânta Muceniţă Manato, fecioara;

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: