Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2021. Când se sărbătoresc Înălțarea Domnului și Rusaliile

Calendar ortodox 2021. Când se sărbătoresc Înălțarea Domnului și Rusaliile

Înălțarea Domnului și Rusaliile sunt unele dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Anul acesta, ele vor pica la o lună distanță cele catolice. Înălțarea Domnului va avea loc pe 10 iunie, iar Rusaliile pe 20 iunie.

Calendar ortodox 2021. Când se sărbătoresc Înălțarea Domnului și Rusaliile

Înălțarea Domnului și Rusaliile sunt următoarele sărbători, dintre cele mai importante, după Paști. Între ambele există o legătură străveche. În secolul al IV-lea, erau sărbătorite în aceeași zi, dar spre sfârșitul secolului Înălțarea s-a început a fi recunoscută în a 40-a zi după Învierea Domnului.

În 2021, Înălțarea se va sărbători pe 10 iunie. Formula de salut ”Hristos a Înviat!” se înlocuiește, așadar, cu ”Hristos a Înălțat”. Deși mulți creștini obișnuiesc doar o zi să se exprime astfel, dogmele bisericești prevăd ca timp de zece zile să se spună ”Hristos a Înălțat!„.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

În unele zone ale țării, se poartă frunze de nuc la brâu așa cum era Hristos când S-a înălțat. În popor se mai spune și Ispas, ”Înălțării Domnului”.  În anumite regiuni, vitele „se bat” cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe. De altfel, se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor, iar mai apoi acesta se îngroapă într-un furnicar, prin rostirea următoarelor cuvinte:„Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

De Înălțare și la scurt timp după, nu se muncește la câmp. În caz contrar, pământul nu va fi unul roditor așa cum sperați. Se mai spune că în această zi, cine împrumută sare sau cine dă focul din casă (chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări) va avea parte numai de nenorociri. În alte zone, familiile care au decedați,  împart ceapă verde și rachiu în amintirea acestora, pentru a se înalța spre Rai.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Rusaliile se mai numesc și Pogorârea Duhului Sfânt. Acestea se sărbătoresc pe parcursul a două zile: 20 șo 21 iunie. În aceste zile, au loc slujbe speciale la biserică și, la fel ca de Înălțare, este interzisă munca la câmp,  nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De Rusalii se mai spune că-și fac apariția ielele, care odată ce le privești în ochi, riști să-ți pierzi mințile. Este recomandat să nu mergi de Rusalii în locuri pustii, întunecate sau pe lângă fântâni, păduri. Se spune că sunt eliberate spiritele rele

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: