Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 mai 2022. Este sărbătorit Sfântul Mucenic Vasilisc

Calendar ortodox 22 mai 2022. Este sărbătorit Sfântul Mucenic Vasilisc

Calendar ortodox 22 mai 2022

Calendar ortodox 22 mai 2022. Sfantul Mucenic Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381, Sfântul Mucenic Marcel, Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru, Sfintei Mucenite Sofia, doctorita și Sfântul Sfintit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Calendar ortodox 22 mai 2022. Este sărbătorit Sfântul Vasilisc

Sfântul Mucenic Vasilisc purta cu bărbăție greutatea lanțurilor de fier și răbda cu vitejie durerea picioarelor pătrunse cu piroanele ascuțite, care erau în încălțămintea de aramă și se roșea cu sângele lui. Iar sfântul cânta, zicând: De s-ar aduna asupra mea tabără, nu se va înfricoșa inima mea Hristoase, Dumnezeul meu că Tu cu mine ești.

După uciderea Sfinților Mucenici Eutropie și Cleonic, cu care împreună a pătimit multe și Sfântul Vasilisc, ședea în temniță. După moartea ighemonului Asclipidot, a venit în locul lui, în părțile Pontului, un alt ighemon cu numele Agripa, trimis de tiranii Maximian și Maxim,ca să prigonească și să ucidă pe cei ce credeau în Hristos. Înainte de intrarea lui în cetatea Amasiei, Sfântul Vasilisc sezând acolo în temniță, se ruga lui Dumnezue cu lacrimi.

Și deșteptându-se Sfântul Vasilisc, s-a umplut de bucurie și, pe când se ruga, a văzut ușile temniței deschise. Iar începând a se face ziuă, a rugat pe ostașii care îl păzeau și pe păzitorul cel mai mare al temniței, zicând: „Dați-mi voie pentru patru zile să mă duc să văd pe maica și pe frații mei, cei ce petrec în satul Cumialii; iar după aceea întorcându-mă, voi alerga la adevăratul meu Tată, Iisus Hristos”. Dar ostașii și păzitorul temniței i-au răspuns: „Viu este Domnul Dumnezeul tău, Căruia tu neîncetat îi slujești, că de nu ne-am teme de ighemon, pe care îl așteptăm să vină îndată, apoi te-am elibera cu totul”. Grăit-a sfântul: „Nu voiesc să fiu liber cu totul ci, precum am zis, să mă duc numai să mă închin maicii mele, fraților și rudeniilor, fiindcă Domnul meu mi-a poruncit să fac aceasta”.

A doua zi, chemând toate rudele lui a grăit multe către dânsii din cele pentru folosul sufletului și din învățătura creștinească, zicând că ni se cade noua a intra în împărăția lui Hristos cu multe supărări.

Troparul Sfantului Mucenic Vasilisc

Mucenicul Tau, Doamne Vasilisc, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: