Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini, căci în această zi are loc pomenirea Sfintei Mucenițe Cecilia și a celor împreună cu dânsa.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Sfânta Muceniță Cecilia

Sfânta Muceniță Cecilia a fost născută la Roma, într-o familie înstărită. Atunci când a auzit despre Hristos și despre Sfintele Evanghelii, ea a luat decizia să nu se căsătorească niciodată și să rămână fecioară.

Dar, părinții ei voiau să o cunune și i-au găsit și un bărbat care să o ia de soție. Forțată să se mărite, Sfânta Muceniță Cecilia s-a rugat la Dumnezeu să trimită un înger care să îi păstreze fecioria. Apoi, ea i-a vorbit soțului ei în noaptea nunții despre acest înger păzitor, iar cum acesta nu l-a văzut, fata i-a spus că trebuie să se boteze ca să îl poată vedea. Zis și făcut. Iar Valerian, soțul ei, i-a spus și fratelui său despre această minune și s-a botezat și el întru Hristos. Tivurtie și Valerian au ajuns astfel creștini, dar au fost prinși de păgâni. Maxim era cei care trebuia să îu ucidă, dar, în schimb, acesta le-a curățat rănile. Când s-a aflat una ca aceasta, toți cei trei au fost omorâți și au primit cununa muceniciei. Sfânta Muceniță Cecilia a fost cea care s-a îngrijit de ei după moarte.

A fost prinsă și ea, la rândul ei, iar timp de trei zile și trei nopți a fost chinuită cu foc și fum, iar apoi a venit un călău să o ucidă. Aceasta nu a murit de lovitura călăului, ci din cauza pierderii de sânge.

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Cecilia

Troparul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Pe Sfânta Cecilia, care s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie şi şi-a împodobit inima cu virtuţi, cu sfântă cuviinţă să o lăudăm mulţimea credincioşilor. Că ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe această dată, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe Sfântul Maxim Capelarie;

Sfinţii Mucenici Marcu, Ştefan şi a altui Marcu;

Chinuirea Sfântului Mucenic Procopie, cel din Palestina;

Sfântul Mucenic Menignu Piuarul;

Preacuviosul Parintele nostru Avva;

Sfinţii Hristofor şi Eufimia;

Sfinţii Talaleu şi Antim;

Sfântul Tadeu;

Sfinţii Mucenici Agapion, Sisinie şi Agapie;

Sfântul Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: