Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 februarie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 23 februarie 2021

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta, pentru că are loc cinstirea unui mare sfânt.

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Sărbătoarea zilei

În fiecare an, pe data de 23 februarie 2021, este sărbătorit Sfântul Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei. Părinții acestuia, Pangratie şi Teodora, erau buni creștini, astfel că atunci când a început prigonirea acestora, ei au fost prinși și aruncați în temniță. Chiar în acele momente, Teodora era însărcinată, iar asupritorii nici nu au ținut cont de acest lucru.

Marcion, guvernatorul din Efes a fost cel care a dat toate aceste ordine, iar planul său era să ia copilul după ce acesta se va naște, pentru a-l crește păgân. Dar când copilul s-a născut, acesta a fost dus unei femei bogate dreptcredincioase, pe nume Calista. Când a aflat aceste lucruri, guvernatorul s-a mâniat foarte tare și i-a torturat pe părinții copilului, care și-au dat duhul după toate chinurile la care au fost supuși. Copilul a primit numele părintelui său, dar apoi Calista i l-a schimbat în Policarp, ce înseamnă „cel cu roade multe”, pentru că el le dădea săracilor din hambar, dar acesta nu se mai golea niciodată. El a devenit ulterior episcop și a făcuu multe minuni, până a fost prins și ars pe rug, primind cununa muceniciei.

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Policarp, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei

Glasul 1

Roade cuvântătoare aducând Domnului, Înţeleptule Ierarh Policarp, prin fapte Dumnezeieşti, te-ai arătat după vrednicie Dumnezeiesc ierarh, fericite. Pentru aceasta astăzi, luminându-ne cu cuvintele tale, lăudăm pomenirea ta cea vrednică de laudă preaslăvind pe Domnul.

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 23 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfinţii Cuvioşi Ioan, Moise, Antioh şi Antonin;

Sfânta Cuvioase Gorgonia, sora Sfantului Grigorie Teologul;

Sfânta Muceniţă Tea;

Sfântul Mucenic Clement;

Sfântul Cuvios Mucenic Damian;

Sfinţii Cuvioşi Zevina, Polihroniu, Moise şi Damian;

Sfântului Cuvios Damian de la Manastirea Esfigmen (Muntele Athos).