Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2021.

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Creștinii ortodocși o prăznuiesc sâmbătă, 25 septembrie, pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul și Sfântul Pafnutie anahoretul.

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Sfânta Cuviosa Eufrosina a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. Aceasta a fost rodul stăruinței către Dumnezeu a părinților ei, care i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după mult timp. La 12 ani, Eufrosina a rămas fără mamă, iar la 18 ani, nevrând să se căsătorească, a părăsit casa părintească și a îmbrăcat hainele bărbătești și a intrat într-o mănăstire de monahi.

Starețul a primit-o, trimițând-o la părintele Agapit. Până la 38 de ani, Sfânta Eufrosina a trăit în această mănăstire, dobândind o viață duhovnicească, fără să știe cineva că, de fapt, este femeie. S-a întâmplat ca tatăl acesteia să vină la mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești. Starețul i-a îndrumat pașii către Eufrosia, care în tot acest timp era strigată monahul Smaragd. Recunoscându-și tatăl, care i-a spus că fiica sa a dispărut, Eufrosina l-a sfătuit să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica. Aceasta i-a spus tatălui ei să revină la mănăstire peste trei zile. Când acesta a venit, Eufrosina se afla pe patul e moarte. Atunci i-a mărturisit lui Pafnutie că este fiica lui, iar după moartea acesteia, bărbatul a decis să îmbrace el însuși haina monahală, trăind în această mănăstire până la sfârșitul vieții.

Rugăciunea către Cuvioasa Eufrosina

„Cu puterea dată ție de Dumnezeu, ai purtat cu bucurie jugul cel bun al Domnului nostru lisus Hristos. Păzind porunca iubirii de Dumnezeu, tu, Eufrosina, ți-ai răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Iar prin viețuirea cea blândă și smerită ai dobândit iubirea lui Hristos. Pentru aceasta S-a sălășluit în tine Duhul Sfant, învățându-ne pe noi, păcătoșii, să te lăudăm. Cu totul minunata și slăvită este nevoința ta. Căci asemenea sfinților din trecut ai strălucit. Mare har ai dobândit de la Dumnezeu, vindecând bolile, prevestind viitorul și întorcând oamenii de pe căile pierzării

O, fericită maică Eufrosina, pe pamant nebuna pentru Hristos, in ceruri preainteleapta, care ai sfarsit in chip minunat drumul tau pamantesc de o suta de ani! Cauta acum din inaltimea cerului spre noi, pacatosii, care in marea vietii stam invaluiti de patimile si suferintele trupesti, de ocarile si ispitele lumesti, si de numeroasele curse diavolesti. Si corabiile sufletelor noastre sunt deja aproape de inec, caci nu au ancora puternica a credintei, si isi pun nadejdea in puterile lor si in ajutorul omenesc, iar sfesnicul iubirii si al evlaviei s-a stins.

Nu zabovi, maica Eufrosina, ci ajuta-ne nu dupa vrednicia noastra, ci dupa milostivirea ta, asemanandu-te Atotmilostivului Mantuitorului nostru lisus Hristos. Intareste-ne in credinta, nadejde si dragoste. Pe cei reci si impietriti la inima incalzeste-i cu ravna ta, tamaduieste bolile noastre, ia de la noi necazurile si tristetea, da-ne noua mana de ajutor pe acest alunecos drum pamantesc, ca sa ne intarim cu trupul si cu sufletul, sa purtam rabdatori crucea noastra cu nadejdea in Dumnezeu si, cu grabnica ta mijlocire, sa ne invrednicim dupa moarte de viata cea vesnica si fericita, slavind pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: