Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 martie 2021. Sfântul Arhanghel Gavriil

Calendar ortodox 26 martie 2021. Sfântul Arhanghel Gavriil

Calendar ortodox 26 martie 2021. Sfântul Arhanghel Gavriil

Calendar ortodox 26 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, deoarece are loc pomenirea Sfântului Arhanghel Gavriil.

Calendar ortodox 26 martie 2021. Sfântul Arhanghel Gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a dat Fecioarei Maria vestea cea bună, că ea a fost aleasă dintre femei să devină mamă pentru Fiul lui Dumnezeu, pe care acesta a decis să Îl trimită pe pământ, pentru a mântui întreaga omenire.

Tot Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care le-a dat lui Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, vestea că vor deveni părinți, după ani de rugăciune. Și el a fost cel care l-a însoțit pe Moise în pustietate, când a scris Cartea Facerii.

Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat a fi cel mai de seamă dintre îngeri, pentru că doar el putea sosi la vestea cea mare, aceea că Dumnezeu va veni pe pământ și va salva omenirea de la pierzanie.

Calendar ortodox 26 martie 2021. Ce rugăciune se spune

Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

Glasul al 4-lea

Mare Voievod al Oştilor Ce­reşti, rugămu-te pe tine, noi nevrednicii, ca prin rugă­ciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor mă­ririi tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi strigăm: izbăveşte-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus!

Calendar ortodox 26 martie 2021. Rugăciunea zilei

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Tu, Voievodule al Îngerilor, eşti preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoşătoarei şi Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiţi din toate nevoile şi chinurile. Ca să stri­găm ţie: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!

Calendar ortodox 26 martie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 26 martie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi sotia lui Maxima;

Sfinţii 26 de Mucenici care au pătimit în Goţia;

Sfinţii Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alţi 40, din Răsărit;

Sfăntul Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu din Srem;

Sfântul Cuvios Malhu;

Sfântul Cuvios Vasile cel Nou.