Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Este sărbătorit sfântul protector al copiilor

Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Este sărbătorit sfântul protector al copiilor

Sfantul stelian

Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi este sărbătorit Sfântul Stelian Paflagonul, cel considerat a fi protectorul copiilor și al familiei.

Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Sfântul Stelian Paflagonul

Sfântul Stelian Paflagonul este considerat a fi ocrotitorul pruncilor şi al familiei, el fiind deseori reprezentat ţinând în braţe un copil. În fiecare an, pe data de 26 noiembrie, toți credincioșii îi pomenesc numele acestui sfânt, el fiind celebrat de Biserica Ortodoxă.

Încă din pântecele mamei sale, Sfântul Stelian Paflagonul a devenit sfânt, iar atunci când a venit pe această lume, el deja era însoțit de harul Duhului Sfânt. El a împărțit toată averea sa săracilor, pentru că știa că nu ai cum să ajungi în rai dacă ai bogății lumești. Apoi, el a plecat în pustie și nu a luat cu el absolut nimic. Era hrănit de un înger care venea să îi aducă mâncare.

Neobosita sa misiune a fost de a ajuta și de a vindeca, iar de cele mai multe ori cei care aveau nevoie de grija lui dumnezeiască erau pruncii, pentru că venise o năpastă în care se îmbolnăveau copiii și mureau, iar părinții rămâneau singuri să îi plângă. Atunci, Sfântul Stelian Paflagonul a început să îi vindece pe copiii care aveau nevoie de ajutor, iar mamele cărora le muriseră copiii au putut să rămână iat însărcinate după ce s-au rugat Sfântului.

Rugăciune către Sfântul Stelian Paflagonul

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplându-te. Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneală înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te lăuda pe tine. Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țarina bine-plăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Troparul Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor

Cu curgerile lacrimilor tale, nerodirea pustiului o ai lucrat, şi cu suspinurile tale cele din adânc, spre însutite osteneli o ai făcut roditoare. Şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Stelian, Părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți în această zi

Tot în această zi, mai sunt sărbătoriți și următorii sfinți:

– Sfântului Cuvios Alipie Stalpnicul;

– Sfântului Cuvios Nicon;

– Sfântului Acachie din Scară;

– Sfântului Cuvios Iacov Pustnicul;

– Sfântului Cuvios Șil, episcopul Corintului din Persida;

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: