Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Cui trebui să îi urezi „La mulți ani”

Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Cui trebui să îi urezi „La mulți ani”

Sfântul Mucenic Dimitrie

Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că are loc pemenirea lui Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Marele Mucenic.

Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir s-a născut la Tesalonic, în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, când creștinii erau prigoniți.

Deși avea o funcție importantă și era militar, acesta nu neglija importanța rugăciunii, a postului și mai mult decât atât el predica învățătura lui Hristos. Galerius, când a aflat că Sfântul este creștin, a decis ca el să fie capturat.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a primit cununa mucenicei, după ce a fost ucis pentru credința sa.

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 3-lea

Mare apărător te-a aflat în­tru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 2

Cu curgerile sângiurilor tale, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, Biserica Dumnezeu a înroşit-o, Cel Ce ţi-a dat ţie tărie nebiruită; şi păzeşte cetatea ta nevătămată, căci tu eşti întă­rirea ei.

Rugăciune la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

“O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenic Dimitrie, aceasta rugăciune pe care ți-o aduc acum ție, te rog să o primești și să mă păzești de bolile sufletești și trupești, de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, iar cu rugăciunile tale bineprimite de Dumnezeu, ajută-mă ca, împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!

Sfinte Dimitrie, roagă-te pentru noi!

Te rog fierbinte pe Tine, Tată Ceresc, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pe Tine, Sfinte Duh, în fața Ta, Preasfântă Treime și a Maicii Preacurate, să mă ierți pentru tot ce am gresit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Îi iert și îi binecuvântez pe toți cei ce mi-au greșit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Facă-se Voia Ta, Doamne, pentru noi toți! Amin!”

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Sfinţii Mc. Artemidor şi Vasilie;

Sfânta Muceniţă Leptina care s-a săvârşit fiind târâtă pe pământ;

Sfântul Mc. Glicon;

Sfântul Cuv. Nou Mc. Ioasaf (+1536), ucenicul Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului;

Loading...