Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 octombrie 2020. E mare sărbătoare astăzi

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. E mare sărbătoare astăzi

Calendar ortodox 27 octombrie 2020

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Creștin ortodocșii îl sărbătoresc marți, 27 octombrie pe Sfântul Dimitrie sau Dumitru. Acesta este foarte iubit de români, mulți dintre aceștia purtând numele lui. Cu toate astea, puțini că este o diferență foarte mare între Sfântul Dimitrie sărbătorit pe 26 octombrie și Sfântul Dimitrie cel Nou.

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Sfântul Dumitru

Pe 26 și 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Dimitrie sau Dumitru, iar mulți dintre români poartă numele acestuia. Cu toate astea, puțini știu că pe 26 octombrie este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a născut în Tesalonic, iar tatăl său a fost guvernatorul Tesalonicului, fiind creștin ascuns. Când acesta a ajuns la vârsta la care să înțeleagă adevărul, părinții l-au dus în casa lor de rugăciune. Aici, cei doi părinți l-au botezat pe fiul lor în numele Preasfintei Treimi. După moartea tatălui său, Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian, încredințându-i acestuia Tesalonicul. După scurt timp s-a aflat că acesta este creștin și i-a îndemant și pe ceilalți. Acesta a fost închis, iar în ziua 26-a a lunii octombrie acesta a fost înjunghiat cu sulițe.

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor este sărbătorit pe 27 octombrie. Acesta a trăit în timpul Țăratului vlaho-bulgar și s-a născut în satul Basarabov. În tinerețe a fost pastor de vite în satul lui, după care s-a așezat într-o peșteră din apropierea acestuia. Ulterior a devenit monah la mănăstirea care era în interiorul peșterii.

Sfântul Dimitrie era făcător de minuni, acesta a murit, după care sufletul lui a intrat în mijlocul a două pietre. Mulți ani, oamenii nu au știut de moartea acestuia, după care moaștele Sfântului Dimitrie au fost scoase la lumină. După ce aceștia au aflat de trecerea în neființă a acestuia, mulți se închina sfintelor sale moaște și îi cerea ajutor.

În 1768-1774, un general rus a cerut ca sfintele moaște să fie ridicate și trimise în Rusia, iar după ce cortegiul cu racla a ajuns în București, un negustor bogat și mitropolitul Țării Românești i-au cerut generalului să lase sfinetele moaște poporului român. Într-un final, acesta a acceptat și moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din București, astfel, acesta devenind Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: