Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 februarie 2020. Cruce neagră-Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Calendar ortodox 28 februarie 2020. Cruce neagră-Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Calendar ortodox 28 februarie 2020. Cruce neagră-Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Calendar ortodox 28 februarie 2020. Cruce neagră-Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman. Credincioșii îi prăznuiesc în această pe Sfântul Ioan Casian și pe Sfântul Gherman.

Calendar ortodox 28 februarie 2020. Cruce neagră-Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecţi, iar în anii nebisecți – pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360. A fost atras încă de mic de viața monahală. La vârsta de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman. Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mănăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieții monahale.Ulterior părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățatura marilor asceți.

Biserica Ortodoxă îl revendică pe Sfântul Ioan Casian în ciuda faptului că acesta a trăit departe de patria sa. De asemenea, biserica l-a pus la loc de cinste atât pentru originea sa daco-română, cât şi pentru moştenirea sa spirituală şi culturală. Mai mult decât atât, Sfântul Ioan Casian este cunoscut în întreaga lume creştin-ortodoxă sub numele de Casian Romanul.

Sfântul Cuvios Gherman

Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea, născut pe pământul Sciţiei Mici, a fost discipol al Sfântului Apostol Andrei, călătorind la Locurile Sfinte din Siria, Palestina şi Egipt.

Mai târziu, acesta s-a întors în Dobrogea, reuşind să reînnoiască viaţa monahală din regiune. În scrierile Sfântului Ioan Casian acesta este numit „Sfântul Părinte Gherman”, iar activitatea sa este descrisă în detaliu. Se menţionează faptul că a oferit din înţelepciunea şi din bogăţia darurilor inimile credincioşilor sau a celora care Îl căutau pe Dumnezeu şi desăvârşirea creştină. Aceştia sunt amintiţi şi iubiţi de către creştinii ortodocşi pentru întărirea vieţii monahale în întreaga lume creştină.

Loading...