Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 28 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 28 ianuarie 2022Calendar ortodox 28 ianuarie 2022

Calendar ortodox 28 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe părintele Efrem Sirul. Tot pe 28 ianuarie îi pomenim pe Sfântul Cuvios Paladie, Sfântul Cuvios Iacov Sihastrul, Sfânta Haris și Sfântul Cuvios Isaac Sirul.

Calendar ortodox 28 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Sfântul Efrem Sirul, supranumit “Harpa Duhului” s-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, în Siria. În cida persecuțiilor lui Dioclețian, și în ciuda faptului ca în Nisibis își aveau o mulțime de religii păgâne, Efrem a crescut într-o atmosferă creștină autentică. Încă din tinerețe a fost alungat din casa părintească de către tatăl său din cauza că iubea Religia Creștină. Acesta a fost primit de Sfântul Episcop Iacob care l-a învățat să iubească virtuțile și să se dedice neîncetat meditării asupra cuvântului lui Dumnezeu.

Efrem este botezat de tânăr și hirotonit diacon și înzestrat cu darul lacrimilor și cu un enorm talent poetic pe care îl pune în slujba lui Dumnezeu, Sfântul Efrem își începe astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos. După ce orașul scapă de persi, nevrednicul de pomenire împărat Iulian Apostatul este silit să încheie o pace prin care cedează Nisibisul persilor. Sfântul Efrem se refugiează în Edessa, unde moarte în 373, după ce într-o călătorie la Cezareea Capadociei se întâlnește cu Sfântul Vasile cel Mare. Acesta a fost înmormântat fără pompa, în cimitirul unde erau înhumați străinii.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)
Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)
Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…

Troparul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Harul ce izvorăşte din gura ta cuvioase, a umplut de apele vieţii Biserica şi lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinţei; ci, învăţându-ne cu cuvintele tale, Sfinte Părinte Efrem, roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.

Condac

Pe gura cea de miere curgatoare a cuvintelor dumnezeiestii intelepciuni, pe predicatorul cel inflacarat al pocaintei, tezaurul adancii umilinte celei izvoratoare de nesecate lacrimi si surpatorul invataturilor inselatoare, pe sfantul Efrem sa-l laudam si ca unui mare luminator sa-i cantam: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Efreme, trambita de foc a pocaintei!

Copil fiind tu, fericite, parintii tai au vazut in vedenie o vita imbelsugata de roade ce crestea din limba ta, umpland tot pamantul; iar pasarile cerului venind si indestulandu-se din fructele sale, cu cat acelea ciuguleau, cu atat via se umplea de struguri, aratand mai dinainte darul Sfantului Duh ce avea sa tasneasca din gura ta suvoaiele apei celei vii, marturisind Cuvantul Cel dintru inceput si cantandu-i: Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: