Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 3 septembrie 2021.

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc vineri, 3 septembrie, pe Sfântul Mucenic Antim, care a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stanișoara, Sfânta Febe, diaconița din Chenhrea, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, a Sfintei Vasilisa, Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei, Sfântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul și Sfântul Mucenic Polidor.

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Ce sfânt mare este sărbătorit.

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sfântul Mucenic Antim a fost pastor al Bisericii Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian. În 288 din porunca lui Maximian, au murit 20.000 de creștini în Nicomadia. În tot acest timp, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întâri pe cei de acolo în primirea muceniciei. Cu floarea tinereții sale, Antim aducea rodul cel copt al nerăutății, crescând cu trupul.

Trupul lui era potolit, duhul smerit, zavistia dezrădăcinată, mania întru dansul nici urma nu arata, iutimea nici nu se auzea. Acesta s-a făcut vrednic de rânduiala preoțească, în care drumul mântuitor sâvârșea cu lucrul si cu cuvântul, învățănd pe toți rugăciunea cea gânditoare de Dumnezeuu și osteneala cea folositoare.

Una din epistolele sale trimisă creștinilor din închisoare, a fost dată împăratului Maximian. Citind epistola, împăratul a poruncit ca Antim să fie prins, așa că a trimis douăzeci de soldați să-l prindă. Văzător cu duhul, Antim i-a întâmpinat pe soldați, i-a dus în casa sa, i-a pus la masă și după le-a spus că el este cel căutat. Uimiți de bunătatea sa, soldații i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunânu-i că îi vor spune împăratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus că nu se ascunde să fie ucis și nu vrea să mintă. În drum spre împărat, soldații au crezut în Hristos și au primit să fie botezați. Ajuns în fața împăratului, Antim a fost supus multor torturi, iar la final i s-a tăiat capul.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii aşează-i. Că Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înflorind cu sfinţenie ca şi crinul în livada mucenicilor, Sfinte Antim, cu mirosul cel bun al nevoinţelor tale, înmiresmează sufletele tuturor credincioşilor, celor ce cu credinţă te laudă pe tine, ierarhe şi mucenice, mult pătimitorule.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu învăţături neîncetat întărindu-ţi sufletul prin lupte bărbăteşti, pe vrăjmaşul ai stricat şi neputincios l-ai arătat. Pentru aceea toată Biserica, cunoscându-te pe tine mucenic nebiruit, te cinsteşte, fericite.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: