Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 2 septembrie 2021. Este prăznuit Sfântul Mucenic Mamant

Calendar 2 septembrie 2021. Este prăznuit Sfântul Mucenic Mamant

GALERIE FOTO (2)

Calendar 2 septembrie 2021. În această zi, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Mamant. El a fost un mare făcător de minuni și mare ajutor pentru cei care l-au întâlnit.

Calendar 2 septembrie 2021. Este prăznuit Sfântul Mucenic Mamant

Calendar 2 septembrie 2021. Sfântul Mucenic Mamant se sărbătorește, anual, pe data de 2 septembrie. Este originar din Asia Mică, mai exact, din ținutul Paflagonia, din părinți creștini.

Theodot si Rufina au fost părinții Sfântului Mucenic Mamant, iar pentru că erau credincioși au fost persecutați și închiși într-o temniță. La acel moment, mama lui era însărcinată cu el. După nouă luni, s-a născut în spatele gratiilor, dar din păcate mama sa s-a stins din viață. De asemenea, nu a mai apucat să-și cunoască nici tatăl, căci a murit înainte ca el să vină pe lume.

La un moment dat, o femeie pe nume Amina a venit să-l ia din temniță pe Mamant. Asta după ce un înger i s-a arătat și i-a poruncit să meargă într-acolo. Așa că Mamant a crescut alături de Amina, dar abia la cinci ani a rostit primele cuvinte. Primul său cuvânt a fost ”Mama”, pe care îl tot repeta. Văzându-l astfel, Amina i-a pus numele Mamant.

Sfântul Mamant, omorât de păgâni

Din nefericire, Sfântul Mucenic Mamant a avut ghinionul să trăiască vremurile când cei care-l urmau pe Hristos erau chinuiți și uciși. Se întâmpla în perioada domniei lui Aurelian, care a ordonat o crudă prigoana împotriva creștinilor, indiferent de erau copii. La doar 15 ani, Sfântul Mucenic Mamant a ajuns pe mâinile celor care-l forțau să se lepede de Iisus Hristos și să se închine idolilor. A refuzat, așa că s-a ales cu: biciuire, ardere cu făclii și mai apoi aruncat în mare.  Dar, un înger l-a adus pe un munte de langă Cezareea, unde fiarele sălbatice au fost îmblânzite pentru a nu se apropia de el. Sfântul Mucenic Mamant a fost iar descoperit de păgâni și de data aceasta nu a mai avut scăpare: a murit.

Rugăciune către Sfântul Mamant

”Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faraon, cel ce se purta în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind apa şi despărţind marea; iar cel ce fugea pedestru l-a mântuit pe Israel, cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”, citește continuarea pe Doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: