Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 mai 2022. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă

Calendar ortodox 5 mai 2022. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă

Calendar ortodox 5 mai 2022

Calendar ortodox 5 mai 2022. Creștinii ortodocși o prăznuiesc în această zi pe Sfânta Muceniță Irina. Acesta este singura fiică a lui Liciniu, regele din Maghedon. La vârsta de șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea, un turn cu multe camere.

Calendar ortodox 5 mai 2022. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă

Sfânta Irina este sărbătorită în fiecare an pe 5 mai. Acesta a fost singura fiică a regelui Liciniu. Tânăra s-a născut păgână, iar numele ei a fost la început Penelope. Când a împlinit șase ani, tatăl ei i-a construit un turn cu multe camere.Irina a fost închisă în acest turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria și cu Apelian, un bătrân. Într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu, care i-a spus că nu o va mai chema Penelope, ci Irina. Ulterior, aceasta a aflat despre Hristos de la Apelin și a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Trecerea sa la creștinism l-a enervat pe tatăl ei, motiv pentru care a supus-o la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti in timp minunat pe tatăl ei la creștinism.

Aceasta a fost supusă numeroaselor torturi de patru împărați. Împăratul Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă plină cu șerpi și cu scorpioni, dar îngerul lui Dumnezeu a păzit-o pe sfânta fecioară. Apoi regele a încercat să o taie în două cu fierăstrăul, dar acesta s-a rupt de trupul ei. Același rege a legat-o de roata de moară sub o moară de apă și a dat drumul suvoiului, dar apa nu a curs.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus în picioare încălțăminte de fier, i-a încărcat în spate un sac de nisip, a înhămat-o la o căruță și a pus să fie mânată ca un animal cale lungă dincolo de cetate. Domnul a cutremurat pământul, iar acesta i-a deschis și i-a înghitit pe cei chinuitori. Mulți păgâni au lepădat păgânismul și au ales să fie creștini. Irina a intrat in cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei, iar regele de la acea vreme, Numerian a aruncat-o în trei tauri din metal încins, dar ea nu a murit. Când aceasta a sosit în cetatea Mesembria, a fost ucisă de regele Spur, dar Dumnezeu a înviat-o. Regele și mulți din popor au crezut în Hristos și s-au botezat. În cele din urmă, Mucenița Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când au deschis sicriu, trupul acesteia nu mai era în el.

Rugăciunea pe care o spun oamenii către Sfânta Irina pentru a fi feriţi de rele

„Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre.

Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.

Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi.

Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, că prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: