Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 august 2020. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 7 august 2020. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 7 august 2020

Calendar ortodox 7 august 2020. În fiecare an pe data de 7 august creștin ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Teodora de la Sihlea, aceasta fiind prima româncă trecută în rândul sfinților.

Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Cuvios Pafnutie, Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul, Sfântul Cuvios Or din Tebaida, Sfânta Cuvioasă Potamia, Sfântul Cuvios Asterie Singliticul, Sfântul Sozont din Nicomidia.

Calendar ortodox 7 august 2020. Sfânta Teodora de la Sihlea

Sfânta Teodora de la Sihlea este sărbătorită în fiecare an pe 7 august, fiind prima româncă trecută în rândul sfinților.

Sfânta Teodora a fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea Neamțului. Acesta a trăit în comuna Vânători-Neamț și a avut două fiice pe Marghita și pe Teodora.

Teodora a intrat la Schitul Vărzărești-Vrancea, iar soțul ei a intrat la Schitul Poiana Marului. Ulterior aceasta ajunge ucenica egumenei mănăstirii, schimonohia Paisia.

Sfânta Teodora se retrage în Munții Buzăului împreună cu câteva maici din cauza turcilor. După câțiva ani ajunge în Munții Neamțului. Aceasta se mută din chilie în peștera de lângă, unde rămâne până în ultima zi de viață.

Sfânta Teodora a ținut post și își procura puțină mâncare. După ce a murit ieroschimonahul Pavel, lumea nu a mai știut de ea. Doi frați din Sihăstria au dorit să o vadă pe Sfânta Teodora învăluită într-o lumină de foc. Aceasta le-a spus că l-a rugat pe Dumnezeu timp de 40 de zile să îi trimită un preot care să o împărtășeasc, iar aceștia l-au adus pe diaconul Lavrentie. După ce și-a spus păcatele, Sfânta Teodora și-a ridicat privirea spre cer și și-a dat ultima suflare.

Trupul Sfintei Teodora a rămas în peșteră

Părinții acesteia i-au așezat trupul în mijlocul peșterii, iar după mulți ani ieromonahul Elefterie s-a retras la Mănăstirea Secu și de aici la Sihla, ca să fie cât mai aproape de cea care i-a fost soție.

Trupul Sfintei Teodora a rămas în peșteră, iar după anul 1830 familia domnitoriului Mihail Sturza, a așezat moaștele ei în racla de preț și le-a depus în biserica schitului. În anul 1856, moaștele Sfintei Teodora a ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde aceasta este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: