Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 iunie 2020. Creștinii cinstesc un mare sfânt

Calendar ortodox 7 iunie 2020. Creștinii cinstesc un mare sfânt

Sfântul zilei Sfântul Teodosie

Calendar ortodox 7 iunie 2020. În această zi toți credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei. La această dată se face și pomenirea pentru Sfânta Muceniţă Zenaida, făcătoarea de minuni; Sfintele femei Esia şi Sosana; Sfântul Mucenic Licarion; Sfinţii Mucenici Tarasie şi Ioan; Sfântul Cuvios Stefan; Sfântul Cuvios Antim; Sfânta Sebastiana; Sfânta Muceniţă Potamiani; Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Viața Sfântului Mucenic Teodot, episcopul Anciriei, care este sărbătorit pe 7 iunie

Acesta l-a descoperit pe Hristos abia la vârsta maturității, momentul când era deja căsătorit. Sfântul a fost hangiu o bună parte din viața sa și s-a născut în timpul prigonirii creștinilor din domnia împăraților Dioclețian și Maximian.

După ce l-a descoperit pe Hristos, el a renunțat la plăcerile trupului și a luat calea rugăciunii și a vieții drepte.
Hanul lui a ajuns după aceea mai degrabă o biserică, în care el vorbea despre credință, despre minunile lui Iisus și în învăța pe cei care îi treceau pragul despre mântuire.

Pentru că încerca mereu să recupereze și să îngroapte creștinește trupurile creștinilor uciși, el a fost pârât de unul dintr ajutoarele sale, iar prigonitorii l-au prins la un moment dat și chinuit.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei a primit cununa muceniciei pentru toate patimile îndurate.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Arătatu-te-ai stea luminoasă în lume şi ai vestit pe Soarele Hristos prin strălucirile tale, purtătorule de chinuri, Sfinţite Mucenice Teodot. Pentru aceasta roagă-te neîncetat lui Hristos, pentru noi toţi.

Loading...