Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 mai 2021. Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim și Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 7 mai 2021. Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim și Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii 2023. Tradițiile pe care toți românii le respectă în prima zi de vineri după Paște

Calendar ortodox 7 mai 2021. Este zi mare pentru toți credincioșii care îi sărbătoresc astăzi pe: Sfântul Mucenic Acachie, Sfântul Mucenic Codrat, Sfinții Mucenici Rufin și Satornin, Cuviosul Ioan Psihaitul, Sfântul Mucenic Maxim și pe Sfântul Nil Sorski, dar și arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim.

De altfel, astăzi creștinii ortodocși din toată lumea sărbătoresc IZVORUL TĂMĂDUIRII!

S-a întâmplat în dimineața zilei de 7 mai 351, pe vremea când era împărat Constantin, fiul Sfântului Constantin cel Mare. Se spune că semnul crucii a arătat o lumină puternică pe cer și s-a întins de la Golgota până în Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproximativ 9km, având o strălucire mai puternică decât soarele.

Sfânta Cruce a rămas pe cer timp de 7 zile și o mulțime de oameni au ieșit din casele lor sau au plecat la muncă pentru a vedea minunea. Credincioșii s-au îndreptat spre biserici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu.

Cum a rămas în calendar această importantă sărbătoare? Patriarhul Chiril al Ierusalimului a lăsat scrisoare

Despre această minune s-a vorbit mult timp după, chiar și în ziua de astăzi creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare. Patriarhul Chiril al Ierusalimului i-a scris o scrisoare împăratului Constantiu, îndemnându-l să părăsească erezia ariană.

Se spune despre această erezie că nega divinitatea lui Hristos, iar acest fapt ducea la a cauza multe dispute teologice în cadrul imperiului. Potrivit istoricului Sozomen, această sărbătoare a dus la convertirea multor păgâni și iudei la creștinism. De asemenea, mulți arieni au părăsit erezia și s-au întors cu fața către Biserica Ortodoxă.

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se savarseste slujba de sfințire a apei, după o rânduiala adecvată Săptămânii Luminate.

Despre Izvorul Tămăduirii

În vinerea din Săptămna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.

Această sărbătoare își are originea din timpul împăratului Leon. Legendă spune că un orb și-a răcăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apă unui izvor din apropierea Constantinopolului. În semn de mulțumire că Maică Domnului i-a ascultat rugile și l-a ajutat a ridicat acolo o biserică. Biserica este și în zilele noastre, iar creștinii merg în Istanbul să se roage în această biserică și să bea apă făcătoare de minuni.

Ce este INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii

Fiind una dintre cele mai importante sărbători de după Sfiintele Paști, tradiția populară ne învață ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii, pentru a te feri de cele rele.

În sfânta zi de sărbătoare, oamenii trebuie să evite să se certe. Tot cu grijă mare, să nu îl pomenească pe necuratul.

De Izvorul Tămăduirii, femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască, căci se spune că lucrul făcut în sfânta zi nu va fi de folos sau nu va fi terminat niciodată.

Tradiția ne învață că nu se dă cu împrumut de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ca să nu se lege farmece.

De Izvorului Tămăduirii, este interzis total să se facă treburi casnice și să se lucreze la camp, ca să fim feriți de boli tot anul.

Creștinii nu trebuie să bea aghiasma pe stomacul plin, ci dimineaţa, pe nemâncate.

 

 

 

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: