Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 mai 2021. Iată ce sfânt se sărbătorește în această zi

Calendar ortodox 8 mai 2021. Iată ce sfânt se sărbătorește în această zi

Calendar ortodox 8 mai 2021. Iată ce sfânt se sărbătorește în această zi

Calendar ortodox 8 mai 2021. Creștin ortodocșii îl vor sărbători sâmbătă, 8 mai 2021, pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Tot în această zi sunt sărbătoriți și Sfânta Cuvioasă Emilia și Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare. 

Calendar ortodox 8 mai 2021. Iată ce sfânt se sărbătorește în această zi

Calendar ortodox 8 mai 2021. Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan este cunoscut și ca Ioan Teologul. A fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa. Prăznuirea sa principală este la 8 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 30 iunie, iar adormirea sa la 26 septembrie.

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol. În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

Sfântul Ieronim istorisește că Sfântul Ioan, ajuns la adânci bătrâneți, la vârsta neputințelor, cerea să fie dus la adunările creștinilor și, în loc de lungi cuvântări, se mulțumea să repete mereu: ”Fiilor, iubiți-vă unii pe alții”. Ascultătorii îl întrebau de ce repeta el mereu aceleași îndemnuri, iar el răspundea, zicând: ”Aceasta este porunca Domnului. Împliniți-o și este de-ajuns”.

Sfântul Ioan a murit în pace, la Efes, în alt treilea an al împărației lui Traian (98-117), după ce a ieșit nevătămat dintr-un cazan cu undelemn în ferbere, la Roma (Tertullian). El este singurul Apostol, care a mers cu Iisus pana la piciorul Crucii, marele martor credincios al Evangheliei a patra și al Apocalipsei. Peștera în care Sfântul Ioan Teologul a scris Apocalipsa se află în Insula Patmos, în aceasta aflându-se Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul.

A fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioana fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov. Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, se cunoaște una care a avut loc la mormântul său: ”Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă”. 

Dionisie din Furna arată că Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se zugrăvește după cum urmează: În icoanele unde este zugrăvit între Apostoli, în scenele din viața Mântuitorului se pictează tânăr, fără barbă.

Atunci când se zugrăvește singur sau scriind Evanghelia, este reprezentat bătrân, pleșuv, cu barba lungă, ținând în mână cartea (Evanghelia) sa. Poartă un veșmânt verde pe dedesubt, iar veșmântul de deasupra roșu. Se mai zugrăvește împreună cu ceilalți Evangheliști în pandantivele din unghiurile dintre arcurile bolților turlei, șezând fiecare pe scaun și scriind Evangheliile, fiecare cu simbolul său. Simbolul Sf. Ioan este vulturul. Dionisie mai arată și cum se zugrăvesc imaginile din Cartea Apocalipsei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: