Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 martie 2021. Ce sărbătoare are loc

Calendar ortodox 8 martie 2021. Ce sărbătoare are loc

Calendar ortodox 8 martie 2021

Calendar ortodox 8 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Mare zi de sărbătoare

Sfântul Ierarh Mărturisitor Teofilact era un dreptcredincios, care s-a născut în Imperiul Bizantin. Pe acea vreme, cel ce avea să devină patriarh, era un om ca toți ceilalți și avea funcția de senator, fiind un foarte bun prieten al împărătesei.

După ce a murit împăratul Leon iconoclastul, soția lui, Irina, a devenit regent pentru copilul lor în vârstă de doar 10 ani. Aceasta l-a numit Tarasie în funcția de patriarh. acesta l-a trimis pe prietenul său cel bun Teofilact într-o mănăstire aflată la malul mării negre.

Alături de acesta se afla și prietenul său Mihail. Ei trăiau acolo cu multe nevoințe și odată la vremea secerișului era mare căldură și apa nu se găsea nicăieri. Cei doi s-au rugat la Dumnezeu și acolo apărut un vas dea la aramă și Dumnezeu a făcut să izvorască apă îndeajuns pentru ei. Patriarhul Tarasie a fost convins că cei doi merită rânduiala arhierească și pe Mihai l-a trimis la Sinod, iar pe Sfântul Teofilact în Nicomidia pentru ai ajuta pe oamenii de acolo să creadă în Hristos.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 6-lea.

Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Rugăciunea zilei acesteia

Condacul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Luminător marginilor te-ai arătat, Sfinţite Părinte Teofilact, pro­povăduind Cuvântul Cel de o fiinţă cu Tatăl şi cu Duhul şi ceata Dumnezeieştilor părinţi ai luminat-o, arătându-te plă­cut Preasfintei Treimi, înaintea Căreia stând, roagă-te neîncetat pen­tru noi toţi.

SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Cu cuvioşie sihăstrind, pă­rinte înţelepte, ai fost uns ierarh ca să slujeşti Tainele cele Dumnezeieşti spre dobândirea sufletelor; şi Icoana lui Hristos cinstind, ai suferit asupriri, necazuri şi închisoare îndelungată. Pentru aceasta, după săvârşirea din viaţă, izvorând vindecări, tămăduieşti pe cei bolnavi şi luminezi pe cei ce cântă: Sfinte Ierarhe Teofilact, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 8 martie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Ierarh Pavel Marturisitorul;

Sfântul Apostol Ermis;

Sfinţii Mucenici Dion şi Dometie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: