Pe data de 30 septembrie 2024, creștinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Iluminatorul, arhiepiscopul Armeniei celei Mari. În această zi de mare sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să rostească rugăciuni speciale, căutând călăuzirea și binecuvântarea acestor sfinți de seamă ai Ortodoxiei. De-a lungul istoriei, sărbătorile religioase nu au fost doar momente de rugăciune individuală, ci și prilejuri de comuniune și apropiere de Dumnezeu. Rugăciunile rostite în zilele de sărbătoare au o semnificație aparte, fiind mijloace de întărire spirituală și ocrotire în fața încercărilor vieții.
Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Iluminatorul, sărbătorit pe 30 septembrie
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe data 30 septembrie 2024 pe Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Iluminatorul. Cunoscut și ca Sfântul Grigorie Luminătorul, el este considerat apostolul și primul episcop al Armeniei, având un rol central în creștinarea acestui popor. Acesta a trăit în secolul al III-lea, fiind de origine persană, dintr-o familie nobilă, legată de împăratul Armeniei și de neamul regal persan.
Grigorie Luminătorul este cunoscut pentru faptul că a creștinat Armenia, devenind primul episcop al Armeniei și unul dintre cei mai importanți sfinți ai bisericii armene. A fost persecutat pentru credința sa de către regele Tiridat, care l-a supus la multe chinuri, dar Dumnezeu l-a păzit de la moarte. După ce regele Tiridat a fost vindecat de o boală grea prin rugăciunile lui Grigorie, acesta a îmbrățișat creștinismul, iar Armenia a devenit primul stat creștin din lume, în anul 301.
Viața sfântului
Grigorie s-a născut în jurul anului 240, într-o familie nobilă din Persia. Era fiul lui Anac, care provenea dintr-o familie legată de împăratul Armeniei și de neamul regal persan. După ce tatăl său, Anac, a comis un atentat împotriva regelui Khosrov, Grigorie a fost dus în Capadocia, unde a fost crescut în credința creștină.
Regele Tiridat al Armeniei, fiul regelui Khosrov, l-a persecutat pe Grigorie din cauza credinței sale, supunându-l la torturi groaznice și la închisoare timp de 13 ani într-o groapă adâncă, cunoscută drept „Groapa lui Grigorie” sau „Khor Virap.” În tot acest timp, Grigorie a rămas viu prin harul lui Dumnezeu.
Când Tiridat s-a îmbolnăvit grav, surorile sale au avut o viziune divină care le-a indicat că Grigorie este singurul care îl poate vindeca. După ce a fost eliberat din închisoare, Grigorie s-a rugat pentru Tiridat și l-a vindecat, iar acesta, în semn de recunoștință, a îmbrățișat creștinismul. Astfel, în anul 301, Armenia a devenit primul stat din lume care a adoptat oficial creștinismul ca religie de stat.
Sfântul Grigorie este considerat unul dintre marii părinți misionari ai Bisericii, la fel ca Sfinții Apostoli, având un rol esențial în răspândirea creștinismului în Caucaz și în alte regiuni ale Orientului.
Rugăciunea către Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul
Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, glasul al 4-lea:
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmosul:
Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfinţit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfinţitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie.