Redactia.ro

Călin Georgescu, reacție întârziată după decizia de anulare a alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu

Decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale, luată vineri, 6 decembrie 2024, a declanșat o undă de șoc în spațiul politic. Anunțată în jurul orei 15:00, hotărârea a generat reacții rapide din partea principalilor actori politici, dar și a susținătorilor acestora.

Călin Georgescu, declarații la ora 21:00

Dintre cei doi candidați rămași în cursa prezidențială – Călin Georgescu și Elena Lasconi – cel dintâi a optat pentru o reacție întârziată. Echipa sa de campanie a anunțat că Georgescu va face o declarație oficială abia la ora 21:00, adică la șase ore după comunicarea deciziei CCR.

Între timp, susținătorii săi s-au mobilizat rapid în mediul online. George Simion, lider cunoscut pentru pozițiile sale ferme, a postat pe Facebook un mesaj în care a calificat situația drept o „lovitură de stat în plină desfășurare.”

De asemenea, Diana Șoșoacă, care anterior a contestat vehement excluderea sa din competiția electorală, a afirmat că „alegerile prezidențiale sunt lovite de nulitate absolută odată cu excluderea neconstituțională a candidatei Diana Iovanovici-Șoșoacă. Atunci a fost lovitura de stat acceptată de voi toți.”

Optimism din partea POT

Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor pentru Țară (POT), o formațiune politică ce și-a exprimat sprijinul deschis pentru Călin Georgescu, a căutat să-și calmeze susținătorii. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a scris:

„Stați calmi! Călin Georgescu va fi președintele României în 2024”.

POT a câștigat recent un loc în Parlament în urma scrutinului din 1 decembrie, consolidându-și astfel rolul pe scena politică.

Lasconi, reacție imediată

În contrast, Elena Lasconi a criticat vehement decizia CCR, adoptând o poziție fermă împotriva anulării alegerilor. Mesajul său, plin de indignare, a fost transmis imediat după anunțul judecătorilor, subliniind gravitatea situației.

„Astăzi este momentul în care statul român a călcat in picioare democraţia. Dumnezeu, poporul român, adevărul şi legea vor prevala şi îi vor găsi pe cei vinovaţi de distrugerea democraţiei noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie”, a declarat Lasconi.

„Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorinţa poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal şi legitim, nouă milioane de cetăţeni români, atât din ţară, cât şi din diaspora, şi-au exprimat prin vot preferinţa pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voinţa lor! Preşedinţii nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democraţie. Ştiu că aş fi câştigat. Şi voi câştiga, pentru că poporul român ştie că voi lupta pentru el, că îl voi uni pentru o Românie mai bună. Voi apăra democraţia noastră. Nu voi abandona”, a mai transmis Elena Lasconi.

„Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală şi zdrobeşte însăşi esenţa democraţiei – votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Cu toţii am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la Bucureşti a gestionat aceste alegeri. Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!”, subliniază Lasconi.

Aceasta este sigură că va câștiga Președinția României.

„Felul în care propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în ţara noastră este o problemă foarte gravă, care trebuie să aibă consecinţe. Însă trebuie să ne ocupăm de aceasta după ce organizăm alegeri libere de la un capăt la altul şi arătăm întregii lumi cât de puternici suntem. Voi câştiga preşedinţia României, pentru că românii ştiu acum că voi lupta pentru ei şi pentru democraţia noastră. Şi voi lupta să mă asigur că adevărul şi libertatea vor triumfa. Dumnezeu să-i ajute pe români! Dumnezeu să ne ajute!”, a încheiat Lasconi.

Situația rămâne tensionată, iar declarațiile lui Călin Georgescu, așteptate cu interes la ora 21:00, ar putea clarifica poziția acestuia și strategia viitoare. Până atunci, spațiul public este dominat de speculații și declarații contradictorii, amplificând incertitudinea din jurul procesului electoral din România.

Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral,

și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, potrivit Comunicatului CCR. 

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se va publica în Monitorul Oficial al României.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: