Redactia.ro
Home » Știri » Când ajung la români pensiile majorate în ianuarie 2024? Calendarul a fost decalat 

Când ajung la români pensiile majorate în ianuarie 2024? Calendarul a fost decalat 

Când ajung la români pensiile majorate în ianuarie 2024? Calendarul a fost decalat 

Când ajung la români pensiile majorate în ianuarie 2024? Calendarul a fost decalat. Iată detaliile!

Când ajung la români pensiile majorate în ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii din România se pot aștepta la o majorare semnificativă a pensiilor, cu un procent impresionant de 13.8%. Această creștere vine în urma noii Legi a Pensiilor, care aduce schimbări fundamentale în modul în care se calculează și se acordă aceste plăți.

Calendarul a fost decalat

Calendarul de distribuire a pensiilor pentru luna ianuarie 2024 a suferit o ajustare din cauza a două zile libere pentru bugetari la începutul anului – 1 ianuarie și 2 ianuarie. Astfel, pensionarii care primesc pensiile prin poștă pot aștepta ca banii să ajungă în intervalul 3-4 ianuarie, în timp ce cei care primesc pensiile pe carduri vor vedea banii în conturi începând cu data de 12 ianuarie 2024.

„În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum.

Din acest punct de vedere am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă pe de o parte creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea.

Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, conform RTV. 

O schimbare majoră vine odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor. Aceasta aduce cu sine majorări de până la 30%, iar pensionarii vor resimți o diferență notabilă în cuantumul pensiilor. Un aspect esențial al acestei reforme este extinderea stagiului complet de cotizare la 25 de ani. Această modificare avantajează în special bărbații, care, având deja un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani (anterior 30 de ani), vor experimenta o creștere semnificativă a pensiilor.

Totuși, se evidențiază o diferență notabilă între impactul asupra bărbaților și femeilor. Femeile, având un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, vor înregistra o creștere mai modestă a pensiilor, estimată la 11%-12%. Acest lucru se datorează faptului că stagiul complet de cotizare pentru femei nu a ajuns încă la nivelul de 30 de ani, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților.

Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii, explică că impactul reformei variază în funcție de anul în care un român s-a pensionat. De asemenea, subliniază că stagiul de cotizare a crescut diferit pentru bărbați și femei în ultimii ani, ceea ce determină diferențe în procentul de majorare a pensiilor.

„Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică. Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare, care n-a fost constant; el a fost în continuă creștere. La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare”, a explicat aceasta, potrivit sursei citate. 

Astfel, în ciuda beneficiilor aduse de reformele propuse, noile modificări evidențiază provocările persistente în căutarea unei distribuții echitabile a pensiilor, subliniind necesitatea unor abordări echitabile și adaptate la specificitățile de gen ale sistemului de pensii.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: