Redactia.ro
Home » Știri » Când se va putea cumpăra vechime pentru pensie? Care va fi limita maximă de ani

Când se va putea cumpăra vechime pentru pensie? Care va fi limita maximă de ani

Când se va putea cumpăra vechime pentru pensie

Românii vor avea posibilitatea să-și cumpere vechimea la pensie începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență format de Ministerul Muncii.

Când se va putea cumpăra vechime pentru pensie? Care va fi limita maximă de ani

Potrivit Libertatea.ro, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a acceda la o categorie de pensii din sistemul public, vor avea voie să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Așadar, plata contribuției de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranșă, lunare până la data de 1 septembrie 2021. Contractul de asigurare socială se încheie între persoanele interesate și casa teritorială de pensii care se ocupă de asta, în funcție de domiciliul persoanelor.

Solcitantul completează o declaratie la încheierea contractului de asigurare socială, din care reiese faptul că, în perioada înscrisă, se îndeplinesc următoarele condiții:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Totodată, proiectul arată că în situații diferite, determinate de distrugere, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, sau dacă arhiva persoanelor respective nu mai poate fi identificată, perioadele de până la 1 aprilie 2001 pot fi valorificate pe baza informațiilor.

Acestea pot fi găsite în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005, ce prevede preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoate la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările făcute ulterior.

Cum îți dovedești vechimea ai dacă ai lucrat înainte de 2010

Din 2011, carnetele de muncă au fost înlocuite cu registrele salariale și adeverințele de muncă, iar dovada vechimii de muncă se face pe baza adeverințelor de vechime pe care salariații le primesc de la angajatori sau de la inspecțiile teritoriale de muncă, contracost sau subsidiar.

Astfel, salariații pot solicita documentul direct de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde acesta va elibera documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: