Redactia.ro
Home » Știri » Care este pensia medie lunară în România și câți bani iau pensionarii în Germania

Care este pensia medie lunară în România și câți bani iau pensionarii în Germania

Care este pensia medie lunară în România

România înregistra la finalul anului 2019 peste 5 milioane de pensionari, având în vedere că sunt 19 milioane de călători.

Pe de altă parte, Germania a  înregistrat aproximativ 20 de milioane de pensionari la o populație de 83 de milioane de locuitori. Ce sumă de bani primesc pensionarii din România spre deosebire de nemți?

Ce pensie primesc românii. Care este diferența între pensiile medii din România și cele din Germania

Există o mare diferență între pensiile medii din România și pensiile din Germania.

Conform Insititutului Național de Statistică, în România, pensia medie lunară a fost în 2019 de 1.292 lei.

Pe de altă parte, în partea de vest a Germaniei, pensia medie pentru o persoană care a lucrat timp de 45 de ani, cu salariul mediu pe economie, primește o pensie de 1.441 euro, iar pentru o persoană din partea de est, pensia medie este de 1.381 euro.

Potrivit sursei de mai sus, formula de calcul este mult mai dificilă decât cea care este folosită în România.

Astfel, pentru germanii care au lucrat pe salarii mici, pensiile sunt mici și ele, adică de 1.176 de euro în vest și 1.034 în est.

Pensia minimă în România

Persoanele din România care nu au cotizat în niciun fel la sistemul de pensii, primesc o pensie de 704 lei, această sumă fiind valabilă și în acest an.

Românii care beneficiează de prevederile OUG nr.6/2009, referitoare la instituirea pensiei sociale minim garantate au fost în număr de 1.037 milioane.

Dintre aceștia, 849.600 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de start, 175.400 din rândul pensionarilor proveniți din vechiul sistem pentru agricultori și 12.600 de persoane din sistemul militar.

Camera Deputaților a votat miercuri, legea ce prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

În urma ședinței au fost înregistrate 307 voturi „pentru” și un singur vot „impotrivă” în cazul proiectului în ceea ce privește impozitarea pensiilor speciale.

Proiectul de lege a fost elaborat în 2019 de Eugen Teodorovici, iar acesta urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis.

Loading...