Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă pensii speciale. Cine ia acești bani și ce se întâmplă în alte state din Europa cu ofițerii din armată și poliție

Ce înseamnă pensii speciale. Cine ia acești bani și ce se întâmplă în alte state din Europa cu ofițerii din armată și poliție

Ce sunt pensiile speciale

România are cinci milioane de pensionari cu pensia medie de 1.200 de lei și cu 150.000 de persoane care au ajuns să aibă o pensie specială de aproape 74.000 de lei.

În momentul de față există multe semne de întrebare referitoare la cei care dețin aceste pensii speciale, și anume: cine sunt aceste persoane?, de ce dețin o asemenea pensie și ce se întâmplă în alte state Europene cu pensiile speciale.

Ce sunt pensiile speciale?

În România, pensiile speciale au devenit un subiect important în presă deoarece 150.000 de români iau o pensie specială de aproximativ 74.000 de lei.

Pentru început, trebuie să menționăm ce sunt aceste pensii speciale și de ce mulți români beneficiează de ele.

Așadar, conform profesorului de economie, Felicia Cornelia Macarie, pensiile speciale sunt considerate un segment privilegiat în România, acestea reprezentând punctul sistemelor de pendii datorită dimensiunii lor financiare, vârstei la care se acordă și stabilirea lor.

Pensiile speciale au devenit un subiect controversat în presă și nu numai, deoarece sistemul încalcă principiul contribuitivității care asigură echitatea sistemelor de pensii.

Aceste pensii au fost acordate acelor persoane care presupune un grad mare de expunere la pericole, mai exact polițiștilor și ofițerilor de armată.

În România există trei categori de pensionari, și anume pensionari ai sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, pensionari beneficiari de pensii de serviciu speciale, pensionari beneficiari de pensii militare de stat speciale.

Diferența dintre cele trei categorii de pensionari este aplicatibilitatea a principiului contribuitivității.

Cine sunt cei care beneficiează de pensii speciale în România?

Cei care primesc pensii speciale sunt polițiștii și ofițerii de armată, judecătorii și procurori, piloți, corp diplomatic, parlament, curtea de conturi. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de aproximativ 74.000 de lei, o sumă enormă față de pensiile normale.

Așadar, ofițerii din armată si interne iau peste 80% din pensiile speciale. Aceștia nu cotizează în timpul vieții active pentru pensia de stat și nu îți primesc pensia din bugetul public de pensii

În prezent beneficiarii vor avea venituri speciale puțin tăiate față de cțt primeau până acum, și asta din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.

De exemplu, Valer Dorneanu, fost președinte al CCR, va pierde 22.000 de lei din pensiile speciale. Acesta are doua pensii, una de 322.220 de lei și una de 74,424 în calitate de fost parlamentar.

Și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader va pierde 19.500 de lei din pensia specială.

Cât de speciale pot fi unele pensii în țările din Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană nu intervine în calcularea pensiilor speciale în țările membre, mai exact, fiecare stat membru are dreptul de a-și rezerva anumite sectoare ale legislației fără ca UE să intervină.

În multe țări occidentale, militarii și unii funcționari publici sunt privilegiați în materie de pensii, după ce aceștia ies la pensie.

În Franța, de exemplu, un militar poate ieși la pensie după numai 15 ani de serviciu, și poate lua o pensie de peste 1.000 de euro pe lună, mai ales că poate cumula cu o activitate suplimentară.

Un colonel francez care iese la pensie, poate lua o pensie specială de până la 3.000 de euro pe lună, dar ofițerii nu au voie să cumuleze asta cu o nouă slujbă.

De asemenea, tot în Franța, în cazul în care un militar divorțează, soția acestuia poate primi jumătate din pensia specială a militarului.

În Republica Moldova, de altfel, pensiile speciale pentru sistemul judecătoresc și cel militar sunt foarte generoase.

Militarii primesc în medie o pensie de 2,3 ori mai mare decât cea obișnuită, dar se pensionează cu aproape 20 de ani mai devreme decât celelalte categorii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: