Redactia.ro
Home » Știri » Eliminarea inechităților în calculul pensiilor militare de stat. Declarații ale ministrului Apărării Naționale

Eliminarea inechităților în calculul pensiilor militare de stat. Declarații ale ministrului Apărării Naționale

pensiilor militare de stat

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, a declarat, duminică, 21 iunie 2020, pe pagina sa de Facebook, că ministerul a demarat un proces de analiză a soluțiilor legislative, prin care să se elimine inechitățile în calculul pensiilor militare de stat. Indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor nu va fi afectată în niciun fel de această intervenție.

„Cu acordul prim-ministrului României, Ludovic Orban, exprimat în urma întâlnirii de lucru de astăzi, Ministerul Apărării Naționale a demarat, prin structurile de resort, un proces de analiză a soluțiilor legislative prin care să fie eliminate inechitățile în calculul pensiilor militare de stat. Obiectivul principal al acestor demersuri este acela de a asigura egalitatea de tratament în stabilirea drepturilor de pensie pentru toți pensionarii militari, indiferent de momentul trecerii în rezervă. Acest demers nu afectează în niciun fel indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor.

Modificări pentru pensiile militare

Toate pensiile militare de stat vor fi indexate cu 4,6%, începând cu 1 ianuarie 2020, așa cum sunt prevederile legale, sumele aferente acestei indexări fiind prevăzute în proiectul de buget al MApN pentru anul 2020. În cadrul conferinței de presă susținute astăzi la sediul MApN, s-a făcut precizarea că aplicarea indexării din luna ianuarie 2020 nu va elimina discriminarea de tratament pentru pensionarii militari, de aceea procesul de identificare a soluțiilor de eliminare a inechităților va trebui continuat. Casa de pensii sectorială a MApN a luat toate măsurile necesare pentru aplicarea acestei indexări începând cu luna ianuarie a anului viitor”, a declarat Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, pe pagina sa de Facebook.

În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă la sediul MApN, că un grup de lucru al ministerului analizează cadrul legislativ pentru înlăturarea nedreptăților apărute în calculul pensiilor militarilor, obiectivul ce se dorește atins fiind acela de a asigura egalitatea în fața legii a oricărui cetățean.

„Nu este vorba de buget, aici este vorba de a asigura egalitatea în fața legii a fiecărui cetățean și de a da la o parte niște reglementari care au creat inechități și care au pus în situații de inegalitate diferiți militari. Eu cred că la orice militar, dacă are o activitate echivalentă, nu trebuie să conteze momentul în care a fost trecut în rezervă, când s-a pensionat și trebuie să beneficieze de aceleași drepturi la vechime egală, la grade egale”, a afirmat Ludovic Orban.

Demararea acestui proces de analiză este anunțat la scurt timp după ce MApN a făcut publice datele privind pensiile speciale ale foștilor angajați din cadrul armatei, având în vedere noile impozitări. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei, astfel că va fi impozitată diferența între pensia realizată pe baza contributivității și cea specială. Aproximativ 4.000 de pensionari militari din 65.000 se află în situația în care pensia le-ar putea fi impozitată cu 85%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: