Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Care este pluralul corect al cuvântului „nivel”. Mulți români sigur nu știau asta

Care este pluralul corect al cuvântului „nivel”. Mulți români sigur nu știau asta

GALERIE FOTO (2)

Mulți români, chiar și cei care cunosc bine limba română, întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de folosirea pluralului unui anumit substantiv. Un exemplu elocvent este cuvântul „nivel”.

Mulți oameni greșesc atunci când încearcă să formeze pluralul acestui cuvânt, iar această eroare s-a perpetuat de-a lungul generațiilor. Totuși, în acest articol, vom dezvălui forma corectă a pluralului pentru „nivel”. Iată în continuare care este semnificația acestui cuvânt, în ce context poate fi folosit, dar și în ce moment forma greșită de plural poate fi considerată corectă și acceptată în același timp.

Sensul cuvântului „nivel”

Părerea cu privire la forma corectă a pluralului pentru „nivel” este împărțită printre vorbitorii de limba română. Unii susțin că pluralul corect este „nivele”, în timp ce alții sunt convinși că forma corectă este „niveluri”. Acest dezacord a dus la situații amuzante în care unii râd de ceilalți atunci când aud forma greșită folosită.

Înainte de a stabili adevărul, să înțelegem ce înseamnă cuvântul „nivel”. Definiția sa se referă la „înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc sau obiect în raport cu un plan orizontal dat”.

De asemenea, cuvântul „nivel” are o utilizare specifică și în domeniul geologiei, referindu-se la o „zonă geologică sau o subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge prin fosilele caracteristice pe care le conține”. În contextul fizicii, biologiei, medicinei și chimiei, „nivelul” reprezintă „valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință”.

Pe plan figurat, termenul „nivel” exprimă „stadiu”, „grad”, „fază”, „treaptă” sau „etapă”. De exemplu, „nivelul de trai” indică „gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date”.

Care este pluralul cuvântului „nivel”

Adevărul este că forma corectă a pluralului pentru „nivel” este „niveluri”. Astfel, exemplele corecte ar fi: „Blocurile cu patru niveluri (sau cu patru etaje) sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic” și „Oficialitățile din cele două țări au stabilit relații la mai multe niveluri”.

Cei care folosesc forma „nivele” au dreptate doar în cazul în care fac referire la instrumentul folosit în construcții pentru a verifica orizontalitatea sau verticalitatea, numit și „nivela” sau „poloboc”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: