Redactia.ro
Home » Știri » Carnea şi legumele s-au scumpit fix înainte de Paşte. Efectele războiului din Ucraina au fost speculate la maximum!

Carnea şi legumele s-au scumpit fix înainte de Paşte. Efectele războiului din Ucraina au fost speculate la maximum!

GALERIE FOTO (3) taraba legume

Specialiştii au avertizat deja că vom plăti cu toţii preţul războiului din Ucraina. Ne aşteaptă o criză alimentară fără precedent, anunţă, pe rând, liderii lumii, după întâlnirile de foc ţinute la Bruxelles.

Cu Rusia izolată şi Ucraina ruinată de război, „coşul de pâine al Europei” şi al lumii dispare. Cele două ţări asigurau o treime din comerţul mondial de grâu şi orz şi jumătate din cel de ulei de floarea-soarelui. De la începutul războiului şi până acum, adică într-o lună, preţul cerealelor a crescut cu 10%, iar cel al îngrăşămintelor a explodat.

Carnea de porc: 30 lei/kg

Carnea de porc s-a scumpit din nou. Muşchiul de porc se vinde acum cu aproape 30 de lei pe kg în supermarket, faţă de 28 de lei în trecut. În general, scumpirea la raft este de circa 2 lei pe kilogram. Din cauza pestei porcine africane, România este tot mai dependentă de carnea de porc din import, iar cerealele s-au scumpit în toată Europa. Cauza acestei scumpiri este preţul furajelor care este în creştere. Dacă anul trecut un kg de porumb se vindea cu 80 de bani, astăzi pentru aceeaşi cantitate fermierii plătesc aproape dublu, potrivit datelor din piaţă.

Și carnea de miel s-a scumpit chiar înainte de Paște. Vorbim chiar de o creștere cu 25% a prețului față de anul trecut: „În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă.
Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme. Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a declarat Ionuț Cioranu, tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

Legumele costă cât carnea, în pieţele din Bucureşti

Nu doar carnea de porc s-a scumpit, ci şi legumele au un preţ mai mare decât în săptămânile trecute. De exemplu, în Piaţa Domenii, un kilogram de roşii „grase de Bulgaria” costă 18,5, un preţ dublu faţă de cel din supermarketuri.

Un kilogram de cartofi a ajuns că coste 24 de lei, adică aproape cinci euro, un preţ prohibitiv pe care nu şi l-ar permite să-l plătească cei mai mulţi dintre pensionarii care îşi drămuiesc banii de la o lună la alta.

Există tarabe la care ouăle costă şi 2 lei bucata. Cei mai afectaţi de valul de scumpiri sunt pensionarii care se plâng că de la o lună la alta sunt nevoiţi să taie din lista de alimente de bază pentru a putea supravieţui.

Scumpirile, abia la început?

Economiştii sunt de părere că aceste scumpiri reprezintă doar începutul. Conform celor mai negre previziuni, ar urma vremuri şi mai grele. Guvernul Ciucă încearcă să intervină. S-a discutat despre scăderea cotei de TVA de la 9% la 0% la alimentele de bază. Însă, discuţiile au rămas la stadiu de discuţii, la fel şi reducerea accizelor la carburanţi.

Germania, în schimb, a lansat deja un pachet anti criză. Rezidenții germani vor primi un stimulent fiscal de 300 de euro pentru facturile la energie. Taxa pe combustibil va fi redusă. Mai mult, fiecare asistat social va primi în plus 100 de euro. Iar biletele de autobuz și tren vor fi mai ieftine.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: