Redactia.ro
Home » Știri » Cărțile de identitate electronice cu cip vor putea fi folosite. Ce funcții vor avea acestea

Cărțile de identitate electronice cu cip vor putea fi folosite. Ce funcții vor avea acestea

Carte de identitate cu cip

Marți, 14 iulie s-a dezbătut proiectul de lege prin care vor putea fi folosite cărțile de identitate electronice cu cip. Camera Deputaților a adoptat această lege, și pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani.

Cărțile de identitate electronice cu cip vor putea fi folosite. Ce funcții vor avea acestea

Conform Digi24, cărțile de identitate electronice cu cip vor putea fi eliberate, după ce Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege.

Pentru prima dată, copiii sub 14 ani vor putea avea buletin. Această lege prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidența persoanelor și actele de identitate ale românilor, cu scopul de a asigura condiții necesare pentru ca titularul unui document electronic să se prezinte on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice, bancare, fiscale, sociale, financiare, etc.

Așadar, părinții care doresc, pot solicita eliberarea cărtilor de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, copiilor sub 14 ani.

Totodată, proiectul de lege mai prevede modificarea conceptului anterior, prin eliminarea de cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, pentru ca în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise datele de identificare ale persoanei respetive, certificatul emis de MAI, asigurând funcționalitatea de card de sănătate.

Ce funcții vor avea aceste cărțile electronice cu cip?

Persoanele poo opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate sau a unei cărți de identitate normală, care nu va conține niciun CIP.

Cartea electronică cu cip și cartea normală vor avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Mai mult, cetățenii români cu domiciliu în țară care se află temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la oficiul consular al României din străinătate și la misiunea diplomatică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: