Redactia.ro
Home » Știri » CASS 2021. Lovitură pentru oamenii fără serviciu. Se scumpește asigurarea de sănătate!

CASS 2021. Lovitură pentru oamenii fără serviciu. Se scumpește asigurarea de sănătate!

Asigurarea de sănătate 2021

Salariul minim pe economie a crescut, iar una dintre consecințele acestui fapt este că persoanele care vor să fie asigurate, în ciuda faptului că nu au niciun job, vor trebui să plătească mai mulți bani decât până acum.

CASS 2021.  Cine trebuie să plătească mai mulţi bani

Persoanele care nu au niciun loc de muncă vor plăti mai mult la Fisc pentru a se asigura medical, căci asigurarea anuală voluntară reprezintă 10 % din șase salarii minime brute. Și cum salariul minim brut a crescut la 2.300 de lei, aceasta a crescut direct proporțional.

Din ianuarie 2021, salariul minim brut a fost crescut la 2.300 și a făcut să crească implicit și toate valorile ce sunt calculate în raport cu acesta. Una dintre aceste valori este chiar contribuția la sănătate.

Cine vrea să facă o asigurare de sănătate voluntară, dar care nu are un loc de muncă, trebuie să plătească mai mult din 2021. Prin declarația unică, persoana în cauză trebuie să plătească 10 % din șase salarii minime brute.

Un calcul matematic simplu ne arată cât trebuie să plătească un asigurat fără loc de muncă. Este vorba despre 1.380 de lei. În 2020, pentru a beneficia de același serviciu, un român plătea 1.338 de lei.

Cine beneficiază de asigurare de sănătate, fără plată

Documentele justificative privind dobândirea calității de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuției, arată Ordinul Nr. 617 din 13 august 2007.

ART. 20

(1) Persoanele care beneficiază de asigurările sociale de sănătate fără plata contribuției sau cu plata contribuției din alte surse vor face dovadă încadrării în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ – adeverință, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii, pe baza următoarelor documente:

a) pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naștere, după caz;
b) pentru tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani, cu act de identitate și cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document din care să rezulte că au calitatea de elev sau student, precum și cu o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă;
c) pentru tinerii cu vârstă de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului
d) soțul, soția și părinții aflăți în întreținerea unei persoane asigurate,
f) pentru persoanele cu handicap,
e) pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani,
g) pentru bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății Public
h) pentru femeile însărcinate sau lauze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: