Redactia.ro
Home » Știri » Cât costă o doză de vaccin antigripal, în 2020? Stocurile din farmacii se epuizează imediat

Cât costă o doză de vaccin antigripal, în 2020? Stocurile din farmacii se epuizează imediat

Cât costă o doză de vaccin antigripal, în 2020_

A început campania de vaccinare împotriva gripei de sezon. Astfel, medicii de familie beneficiează de dozele de vaccin, acestea putând fi folosite. Speriați de virusul SARS COV2, oamenii au început să caute acest vaccin. Cât costă o doză de vaccin antigripal în 2020?

Cât costă o doză de vaccin antigripal, în 2020? Stocurile din farmacii se epuizează imediat

În România deja a început campania de vaccinare împotriva gripei, iar primele doze de vaccin au ajuns în cabinele medicilor de familie. Speriați de situația creată de coronavirus, oamenii au început să caute vaccinul pentru a-l comanda. Ministerul Sănătății a achiziționat cele 330.000 de doze de vaccin gripal, acestea ajungând la medicii de familie.

Aceștia au început deja imunizarea persoanelor din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire. Potrivit Știrile Protv, pentru că dozele sunt puține, prioritate au copiii care nu au mai fost imunizați împotriva gripei, deoarece aceștia trebuie să facă două doze la un interval de o lună. Totodată, femeile însărcinate au și ele prioritate și persoanele în vârstă.“De la DSP nu am primit nicio doză până acum. Eu vaccinez deja, sunt oameni care și l-au cumpărat pe banii lor”,a declarat doctorul Cosmina Berbecel, medic de familie.

Vaccinul antigripal recomandat pentru această perioadă are 4 tulpini și costă 55,5 lei. Deja unele stocuri s-au epuizat pentru că cererea persoanelor a fost mult mai mare în acest an. Reprezentații farmaciilor speră ca în următoarele săptămâni să primească o nouă tranșă de vaccin gripal.

Când se face vaccinarea?

Conform Organizației Mondială a Sănătății, este indicat ca imunizarea să se facă deja, în situația persoanelor care au probleme. Medicul Alexandra Rafila a precizat că în emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, iar în Europa a arătat o circulație redusă față de anii anteriori. „Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie″, a spus Rafila.

De asemenea, Ministerul Sănătății va primi alte doze de vaccin gripal în mai multe tranșe, prima fiind așteptată luna aceasta. Celelalte doze vor ajunge în ultimele două luni ale anului 2020. Dacă este cumpărat din farmacii, vaccinul este de câteva zeci de lei. Persoanele din categoria de risc primesc vaccinul gratuit, precum și copiii cu vârste până la cinci ani și femeile gravide.

Loading...