Redactia.ro
Home » Știri » Câți ani trebuie să muncească un român pentru a primi pensia minimă. Totul despre noua lege

Câți ani trebuie să muncească un român pentru a primi pensia minimă. Totul despre noua lege

Ministerul Muncii a făcut publice normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind, printre altele, și stagiul minim de cotizare, adică perioada de vechime necesară pentru a beneficia de pensia minimă. Astfel, românii pot afla câți ani trebuie să muncească conform noii legi a pensiilor pentru a obține indemnizația minimă socială. Legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023 și se aplică începând cu 1 ianuarie 2024. Unele prevederi ale acesteia intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe de la 1 septembrie.

Conform noii legi, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi majorat la 2.032 de lei.

De asemenea, vârsta standard de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introducerea acesteia fiind realizată treptat. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă va fi de 15 ani. Calculul pensiei se va face multiplicând valoarea punctului de referință (VPR), stabilit la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate.

Numărul total de puncte include puncte de contributivitate, puncte de stabilire și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Punctele pentru perioadele necontributive, cum ar fi anii petrecuți în armată, șomaj sau în timpul facultății, se acordă cu 0,25 puncte pentru fiecare an.

Totul despre noua lege a pensiilor

Pentru a stimula contribuitorii cu un stagiu de cotizare peste 25 de ani, noua lege prevede acordarea unui număr de puncte de stabilitate, calculat astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, stagiul minim de cotizare de 15 ani este menținut, fără modificări. De asemenea, se introduce o nouă prevedere, care acordă șase luni pentru fiecare copil, în cazul mamelor.

În conformitate cu noile reglementări, care vor fi aplicate din septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se va acorda la împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția realizării unui stagiu de cotizare contributiv de cel puțin 15 ani.

Este important de menționat că la calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani nu se vor lua în considerare anumite perioade, cum ar fi cele asimilate, studiile superioare, stagiul militar, sau perioadele necontributive anterior datei de 1 aprilie 2001.

Indemnizația minimă socială, care poate fi considerată pensie minimă conform noului act normativ, va fi de 1.281 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini