Redactia.ro

Caz de malarie confirmat în București. Pacientul nu a călătorit în străinătate

Ce simptome există în cazul infectării cu malarie?!

Ministerul Sănătății a anunțat joi, 10 iulie 2025, confirmarea unui caz de malarie în București. Informațiile au fost furnizate de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, care a transmis rezultatele analizelor de laborator către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Caz de malarie confirmat în București

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 69 de ani, domiciliat în Capitală, care, potrivit datelor oficiale, nu a efectuat nicio călătorie recentă în afara țării. Acesta se află în prezent într-o stare stabilă și primește tratament medicamentos specific pentru această afecțiune tropicală.

Direcția de Sănătate Publică a declanșat imediat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa infectării și pentru a preveni apariția altor cazuri. Ancheta se desfășoară în conformitate cu metodologia națională în vigoare pentru bolile transmisibile.

„Caz de malarie confirmat în Bucureşti. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a fost informată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Dr. Victor Babeş» cu privire la confirmarea, prin analize de laborator, a unui caz de malarie”, afirmă sursa citată, potrivit Digi24. 

Pacientul nu a călătorit în străinătate

Ministerul Sănătății a precizat că, de la începutul anului 2025, în România au fost înregistrate 21 de cazuri de malarie, toate având un istoric de călătorie în țări în care această boală este endemică. Cazul recent este primul care nu are legătură cu o deplasare în afara granițelor, fapt care atrage atenția asupra posibilității apariției unor focare locale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, malaria face anual peste 400.000 de victime la nivel global, majoritatea fiind copii din Africa. În 2019, peste 90% din cele aproximativ 230 de milioane de cazuri de malarie raportate la nivel mondial au fost înregistrate pe continentul african.

Tratamentul recomandat de experți pentru cea mai periculoasă formă de malarie, provocată de parazitul Plasmodium falciparum, este terapia combinată pe bază de artemisinină. Aceasta este eficientă în peste 90% dintre cazuri și este standardul actual în combaterea bolii.

Specialiștii avertizează că, pe fondul schimbărilor climatice și al încălzirii globale, riscul de extindere a malariei către zone din nordul Europei este tot mai mare. Țânțarii purtători ai parazitului devin activi în regiuni în care anterior nu supraviețuiau din cauza temperaturilor scăzute.

Autoritățile sanitare continuă monitorizarea atentă a cazului din București și cer populației să respecte recomandările privind protecția împotriva înțepăturilor de țânțari, în special în perioada sezonului cald.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: