Redactia.ro
Home » Știri » Caz inedit în România. Unul dintre cele mai vechi orașe de la noi nu are nume românesc

Caz inedit în România. Unul dintre cele mai vechi orașe de la noi nu are nume românesc

GALERIE FOTO (5) Caz inedit în România.

Caz inedit în România. Teritoriul României cunoaște și el o istorie milenară, iar unele dintre cele mai vechi orașe de la noi continuă să se dezvolte, având grijă de moștenirile vechi.  Spre surprinderea multora, în România există un oraș vechi care nu are nume românesc, ci turc. Este vorba despre orașul Babadag.

Caz inedit în România. Unul dintre cele mai vechi orașe de la noi nu are nume românesc

Caz inedit în România. Deși pare incredibil, unul dintre cele mai vechi orașe din România nu are un nume românesc. Babadag este situat între dealuri și poartă un nume turcesc. De asemenea, istoria orașului este interesantă. Numele localității, care se traduce ”Muntele Tatălui” este mai vechi decât Imperiul Otoman, păstrându-se numeroase povești din acele vremuri. Cei care merg spre Tulcea, nu știu exact că orașul Babadag are atracții turistice și legendele uluitoare.

Denumirea orașului Babadag este legată de sosirea turcilor și a turkmenilor pre-otomani. ”Putem spune că Babadag este, din această perspectivă, prima așezare a turcilor în Europa. Specialiștii vorbesc despre trecerea turcilor otomani în Rumelia, în Balcani, în sec. al XIV-lea, odată cu cucerirea peninsulei Gallipoli.

Totuși, turcii selciucizi s-au stabilit în Babadag încă din sec. al XIII-lea, în anul 1260. Este foarte important de precizat, faptul că s-au stabilit într-un mod pașnic, ei fiind așezați în această zonă de către împăratul bizantin”, a spus profesorul universitar Metin Omer, doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara.

Istoria orașului Babadag

Potrivit acestuia, cuvântul Babadag este format din termenii turcești ”baba”, care înseamnă tată și ”dag”, munte. Această denumire are legătura cu faptul orașul este împrejmuit de dealuri. Baba se pare că are legătura cu un personaj cunoscut, Sari Saltuk Baba. Acesta a fost cel care i-a condus pe primii turci care s-au așezat în acest teritoriu. Denumirea orașului se referă la așezarea lui Sari Saltuk în Babadag. Potrivit legendei, există un mormânt al lui Koyun Baba. Acesta a devenit un loc de pelerinaj de-a lungul timpului, și se spune că el ar fi contribuit la găsirea mormântului lui Saltuk. În perioada Otomană, Babadag era un loc important.

A fost un centru cultural, iar începând cu secolul al XVII-lea a fost un punct strategic foarte important. ”Orașul Babadag a fost fondat de turcii selciucizi, fiind apoi revalorificat în perioada otomană. Dobrogea a fost cucerită de otomani începând cu 1417, dar dezvoltarea orașului și transformarea lui într-un centru cultural este legată de sultanul Baiazid al II-lea, care, în campania sa împotriva Moldovei, în urma căreia a cuceri Cetatea Chilia și Cetatea Albă, a poposit la Babadag.Legenda spune că a avut un vis în care i s-a arătat Sari Saltuk și i-a spus că va câștiga această bătălie pentru care se pregătea, dar că apoi trebuie să îi reconstruiască mormântul.”, spune prof. univ. Metin Omer.

În prezent, în județul Constanța trăiesc cele mai mari comunități de turci și tătari din regiune. În trecut, în Tulcea se înregistra cea mai mare populație de musulmani. Babadag are atracții turistice interesante, care merită să fie vizitate. Este vorba despre Moscheea Gzi ali Pașa, Muzeul de Artă Orientală și Mausoleul în care este înmormântat Gazi Al Pașa. Toate acestea sunt situație în apropiere una față de cealaltă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: