CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.
Judecătorii constituţionali au decis, aşadar, că este neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier. Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2. Decizia a fost anunţată cu o oră înainte de şedinţa anunţată pentru învestirea guvernului Orban 2, astfel că această şedinţă a fost anulată, rămânând fără obiect, transmite News.ro.
CCR a anunțat într-un comunicat de presă decizia sa
„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.
În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Iohannis trebuie să desemneze un nou candidat
În aceste condiţii, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou candidat pentru funcţia de premier. Totodată, desemnarea lui Orban fiind neconstituţională, şeful statului nu îl mai poate propune din nou premier pe şeful PNL..
Senatorul PSD Titus Corlăţean a solicitat luni plenului CCR să constate că la baza conflictului juridic cu care a fost sesizată se află voinţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de a recurge ilegitim la proceduri constituţionale democratice pentru a-şi atinge exclusiv scopuri politice de partid.
Ministerul Sănătății, RECOMANDĂRI importante. Cum ne protejăm de infecția cu CORONAVIRUS
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, luni, în şedinţa penului CR, că preşedintele Klaus Iohannis a ignorat propunerea făcută de majoritatea parlamentară constituită din PSD şi Pro România şi a desemnat o persoană care nu are sprijinul niciunui partid, nici măcar al PNL, care l-a propus. Iordache afirmă că preşedintele nu poate exercita atribuţiile referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul.
Consilierul Prezidenţial Mihaela Ciochină a transmis, luni, în şedinţa plenului CCR că sesizările privind desemnarea lui Ludovic Orban sunt „inadmisibile şi neîntemeiate” şi a precizat că activitatea Parlamentului nu a fost deloc blocată, fiind realizate audierile miniştrilor propuşi şi programat votul de învestire.
Administraţia Prezidenţială a precizat că preşedintele a nominalizat una dintre cele trei persoane propuse la consultările de la Cotroceni în absenţa unei majorităţi absolute.
Votul de învestire, anulat
Ședinţa parlamentară anunţată pentru învestirea guvernului Orban 2 a fost anulată, rămânând fără obiect. Parlamentul reunit urma să acorde încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul era secret, cu bile.
Principalele partide parlamentare anunțaseră deja că vor boicota votul. Astfel PSD, ALDE, Pro România și chiar liberalii lui Ludovic Orban urmau să nu participe la ședință ori să voteze împotriva noului Cabinet.
În paralel, liberalii ar fi vrut să sesizeze Curtea Constituțională pe marginea refuzului Parlamentului de a acorda votul de învestitură care are ca rezultat blocarea procedurii constituționale de desemnare și numire a unui premier.