Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă denie. Care este diferența dintre această slujbă și vecernie

Ce înseamnă denie. Care este diferența dintre această slujbă și vecernie

deniile

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, au loc deniile, pe care preoții le inițiează în fiecare seară, de la ora 18.00. Din cauza crizei produsă de  coronavirus, credincioșii nu mai pot merge la biserică în această săptămână, dar slujbele vor putea fi văzute de aceștia online sau la televizor. 

Ce sunt deniile?

Potrivit creștin ortodox, deniile vin din slovinescu vdenie, care înseamnă priveghere sau slujbe nocturne.

Denia este Utrenia de a doua zi și are loc seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare.

În calendarul ortodox săptămâna a cincea a Postului Paștelui, în zilele de miercuri și vineri, sunt mențioanate Deniile, a Canonului celui Mare și a Acatistului Născătoare de Dumnezeu.

Deniile se sărbătoresc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Deniile se săvârșesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc, în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Paștelui.

Deniile din Săptămâna Patimilor sunt slujbele la care toți credincioșii participă. Ele au loc în Biserici, în seara de Florii, mai exact din Duminica a șasea a postului, până vineri seara.

Cele mai importante denii sunt cele de joi și vineri seara, fiind cunoscute sub numele de denia mică și denia mare.

Denia de joi are elemente specifice importante, în care se citesc 12 evanghelii ale patimilor și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul biserici. La Denia de vineri se cântă Prohodul, în trei stări ca și prin ritualul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf.

Deniile din Săptămâna Patimilor

Deniile din Săptămâna mare se săvârșesc singure, fiind deosebite de Priveghere, care se săvârșește seara, dar este formată din trei slujbe, Vecernia, Litia și Utrenia.

Slujba de Vecernie are loc după apusul soarelui, la ieșirea luceafărului de seară sau pe la aprinsul luminilor. Aceasta este urmată de Litie și Utrenie.

De asemenea, Vecernia poate avea loc și dimineața în cazurile de Duminica Rusaliilor, în Vinerea Sfintelor Pătimiri, și în cazurile în care Vecernia se unește cu una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: