Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă Joia Mare. Ce comemorăm în această zi sfântă pentru creștini

Ce înseamnă Joia Mare. Ce comemorăm în această zi sfântă pentru creștini

Ce înseamnă Joia Mare. Ce comemorăm în această zi sfântă pentru creștini

Săptămâna patimilor este marcată de câte un eveniment cu însemnătate profundă pentru fiecare creștin și fiecare dintre noi ar trebuie să cunoască semnificația aparte a fiecărei zile. În Joia Mare au avut loc patru evenimente importante, pe care orice om religios trebuie să le știe.

Astfel, primul dintre evenimentele zilei de Joi pe care trebuie să le amintim este Cina cea de Taină, adică așezarea Sfintei Cuminecături.

„Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasat să faceți întru pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.”(LUCA 22,19-20)

Folosind pâinea și vinul, Mântuitorul le arată ucenicilor săi cum urmează să fie răstignit pentru izbăvirea păcatelor omenirii. După cuvintele rostite de Iisus, pâinea și vinul s-au preschimbat în „trupul şi sângele Mântuitorului”.

Spălarea picioarele ucenicilor

Un alt eveniment plin de semnificații care a avut loc tot în Joia Mare a fost spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos. Prin acest lucru, El a vrut să îi învețe o lecție de mare preț. A vrut să desființeze mândria, pe care atât de mulți dintre noi o simt. Prin acest gest al său, Iisus Hristos a devenit un exemplu de cugetare smerită și de modestie, un lucru pe care a dorit să îl transmită și ucenicilor Săi.

Rugăciunea din Grădina Ghetsimani

Rugăciunea din Grădina Ghetsimani este următoarea lecție pe care Hristos a dat-o omenirii. Chiar și acum, El se roagă pentru mântuirea popoarelor și prin cuvintele pe care le rostește își arată iubirea deplină pe care o are față de oameni.

„Și slavă pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, că să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, că ei să fie desăvârșiți întru unime, și că să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.”(IOAN 17, 17-23).

Trădarea lui Iuda

Ultimul eveniment care a avut loc în Joia Mare este și cel mai tragic: trădarea lui Iuda. Acesta este cel care dintre cei 12 apostoli, îl trădează pe Iisus, pentru 30 de arginți și aduce mulțime să îl omoare, scrie crestinortodox.ro.

În Joia Mare, gospodinele trebuie să vopsească ouăle.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: