Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci în aceste zile

Ce înseamnă Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci în aceste zile

Ce înseamnă Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci în aceste zile

Ce înseamnă Săptămâna Luminată. În popor această săptămână este cunoscută sub numele de Săptămâna Blajinilor sau Paștele Morților. Uite ce trebuie să faci în aceste zile, dar și ce este strict interzis să faci.

Legenda spune că de Înviere mormintele se deschid, iar morții ies pentru a petrece alături de cei vii. Tot în această săptămână ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise. Se spune că cei care trec în neființă în ziua de Paște sau în următoarea săptămână vor merge direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-a făcut.

„Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate” , spun preoții.

Pe de cealaltă parte, oamenii care se vor naște după Paște vor fi foarte norocoși. În unele regiuni din țară, înainte sau în noaptea de Înviere de aprind focuri în cimitire și se dă de pomană pentru cei morți. Se consideră că focul alungă spiritele rele, iar spiritele morților ar veni să se încălzească la ele.

Ce nu trebuie să faci în Săptămâna Luminată

Marțea din Săptămâna Luminată se numește Marțea Albă și nu ai voie să speli, să calci sau să faci curat. În Sfânta Miercurie bărbații pot lucra la câmp, în timp ce femeile nu au voie să facă treabă. În Joia Verde se cinstesc holdele și grădinile. Vinerea Scumpă (Fântânița) se numește astfel căci preoții sfințesc fântânile după slujba de seară.

Ce trebuie să faci în această săptămână

Timp de 40 de zile ”Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!” va fi salutul tuturor credincioșilor. Pentru că trebuie să sărbătorim cum se cuvine că Hristos a biruit ”cu moartea pre moarte călcând” este interzis postul în această săptămână.

Etichete: