Redactia.ro
Home » Știri » Ce mănâncă un elev la programul „Masă caldă în şcoli”. Tot meniul costă 15 lei

Ce mănâncă un elev la programul „Masă caldă în şcoli”. Tot meniul costă 15 lei

Programul „Masă caldă în şcoli” a fost aprobat de Guvern. Autorităţile au înaintat o ordonanţă de urgenţă prin care numărul şcolilor incluse în Programul de susţine a fost crescut de la 300 la 350.

Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat convingerea, la începutul şedinţei Executivului, că Ministerul Educaţiei va lua măsuri astfel încât şcolile care vor beneficia de acest program să fie dintre cele care au cu adevărat nevoie.

Ce mănâncă un elev în meniul de 15 lei?

O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct – acesta este meniul de 15 lei al unui elev din programul ”masă caldă”.

Iată ce primeşte elevul la „Masă caldă”:

  • produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
  • produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
  • legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering.

Ce ar putea mânca un elev, periodic

  • Ciorbă de legume;
  • Supă de pui cu legume;
  • Ciorbă de văcuță cu legume;
  • Legume cu piept de pui la grătar;
  • Mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • Pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • Piure de morcov cu grătar de pui;
  • Piure de cartofi cu piept de curcan;
  • Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • Ghiveci de legume cu pui;
  • Orez cu legume și pui la tava;
  • Sufleu de broccoli cu brânză;
  • Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
  • Tocană de legume cu orez brun;
  • Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
  • Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
  • Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
  • Macaroane cu brânză;
  • Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
  • Quinoa cu legume;
  • Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
  • Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
  • Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).

Sunt convins că la nivelul Ministerului Educaţiei vor fi luate măsuri astfel încât aceste şcoli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie şi să aibă o repartizare unitară şi echilibrată la nivelul întregii ţării pentru fiecare judeţ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”, a afirmat Ciucă.

 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: