Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce medicamentele trebuie evitate cu orice preț. Dr. Monica Pop: „Au efecte secundare extreme la aceşti pacienţi”

Ce medicamentele trebuie evitate cu orice preț. Dr. Monica Pop: „Au efecte secundare extreme la aceşti pacienţi”

Medicul Monica Pop avertizează asupra utilizării necorespunzătoare sau pe perioade prea lungi de timp a unor medicamente care pot avea efecte secundare extreme pentru anumiți pacienți.

Evoluția medicamentelor 

Piața de medicamente a fost revoluționată la începutul anilor ’60 când doi medici au intrat pe piața farmaceutică cu pastile care conțin noretidronel ca progestin și mestranol ca estrogen, anticoncepționalele.

Totuși pe lângă beneficiul lor, studiile arată că aceste medicamente pot avea efecte secundare extreme, mai ales dacă sunt utilizate necorespunzător sau pe perioade prea lungi de timp.

Monica Pop avertizează asupra utilizării necorespunzătoare sau pe perioade prea lungi a unor medicamente

Medicul oftalmolog, Monica Pop avertizează în legătură cu efectele pe care le pot avea aceste medicamente folosite în abuz sau neconștiincios:

„Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte.

Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom.

Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a declarat medicul oftalmolog Monica Pop la România TV, potrivit „antena3.ro”.

Utilizarea contraceptivelor hormonale, efecte secundare fizice 

Potrivit unui studiu desfăşurat la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York, hipotalamusul (regiune a creierului) este mai mic la femeile care iau în mod regulat pastile anticoncepţionale, prin comparație cu cele care nu folosesc această metodă contraceptivă, informează Live Science, potrivit aceleași surse.

150 de milioane de femei din întreaga lume folosesc pilule contraceptive

„Hipotalamusul este o structură de mărimea unei boabe de mazăre, aflată adânc în creier şi care reglează o serie de funcţii involuntare ale organismului, cum ar fi apetitul, temperatura corpului şi emoțiile. Hipotalamusul are şi funcția de a face legătura între sistemul nervos şi cel endocrin (o rețea de glande ce produc hormoni).

Aproximativ 150 de milioane de femei din întreaga lume folosesc pilule contraceptive”, conform unui raport din 2019 al Departamentului pentru Economie şi Afaceri Sociale al ONU conform aceleași surse.

Examinarea RMN indică volumul hipotalamusului 

Volumul hipotalamusului este măsurat de către cercetători prin examinarea RMN. Pentru a se efectua studiul s-a făcut examinarea asupra unui număr de 50 de femei, dintre care 21 luau contraceptive comune, ce asigură doze sintetice de estrogen şi progestin.

Grupul de femei a completat ulterior o serie de teste standardizate şi au răspuns la întrebările unui interviu online ce avea drept scop să determine starea acestora de spirit, a personalităţi şi a funcţiilor cognitive pe care le au. 

În medie, conform studiului, „femeile care luau contraceptive aveau hipotalamusul cu aproximativ 6% mai mic decât femeile care nu luau pilula. Pentru o regiune a creierului, aceasta este o diferenţă foarte importantă”, conform lui Lipton, profesor de radiologie, relatează aceeași sursă.

Ce rol are hipotalamus

Hipotalamusul are rolul de a produce hormoni care reglează sistemul endocrin al organismului, însă „rezultatele nu sunt chiar atât de surprinzătoare”, explică Jonathan Schaffir, profesor asociat de obstretică şi ginecologie la Universitatea de Stat din Ohio, care nu a participat la studiul desfăşurat la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York. Pilula contraceptivă îi transmite astfel hipotalamusului că nu trebuie să mai producă hormonii respectivi.

„Mai mult decât atât, studii anterioare au arătat că hormonii sexuali încurajează creșterea neuronilor”, a adăugat Lipton.

„Una dintre ipoteze este că hormonii sintetici din contraceptivele orale interferează cu aceste efecte şi conduc la limitarea creșterii neuronale în această parte a creierului”, relatează sursa.

Hipotalamusul redus conduce pacientul la stări de nervozitate și depresie 

Astfel, cercetătorii au descoperit că dacă hipotalamusul este mai redus ca dimensiuni atunci starea de spirit a pacientului va fi corelată cu stări de nervozitate pregnante şi cu simptome de depresie.

Dr. Lipton a mai precizat că „aceste rezultate nu sunt definitive, fiind vorba de un număr redus de femei care au participat la studiu”. El a adăugat și că „este nevoie şi de alte studii pentru a verifica aceste concluzii.”

Există studii care au evidențiat că anticoncepționalele, în doze mari, sunt „asociate cu tumori uterine, tumori ale glandei mamare și hiperplazie intraductală a glandei mamare, spun studiile efectuate. În același timp, s-a constatat că folosirea în exces de anticoncepționale are ca efect perturbări ale somnului”, detaliază sursa.

Anticoncepționalele pot fi asociate cu riscul unor efecte critice: „migrene, hipertensiune arterială, cancerul de col uterin, cancerul de sân”, încheie sursa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: