Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu este bine să faci marți, în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri străvechi

Ce nu este bine să faci marți, în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri străvechi

marți, în Săptămâna Patimilor

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși. Este a doua zi din Săptămâna Patimilor, zi în care Sfinții Părinți amintesc de Pilda celor zece fecioare. Ce tradiții și obiceiuri străvechi se respectă marți, în Săptămâna Patimilor.

Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante din timpul anului bisericesc. Aceasta marchează săptămâna de dinaintea Paștelui, perioada în care Iisus a fost bătut și agresat, timp în care s-a jertfit pentru mântuirea credincioșilor.

Biserica îi sfătuiește pe credincioși să păstreze post negru și abstinența conjugală. Creștinii țin post negru și spun rugăciuni începând din Joia Mare, până la slujba de Înviere, când se împărtășesc.

Tradiții și obiceiuri străvechi de respectat marți, în Săptămâna Patimilor

În Marțea Mare se poate lucra, pentru că Biserica nu consideră acest lucru un păcat, este permis să se facă curat în casă, în curte. E bine să se aerisească fiecare cameră și să se curețe geamurile.

În schimb, este ultima zi pentru muncă la câmp. Seara, e un bun prijel de rugăciune. Se pot asculta deniile, cu ajutorul internetului sau a transmisiunilor TV.

Tradițiile spun că astăzi nu se mănâncă mâncăruri cu oțet. De asemenea, se mai spune că nu e bine să te speli pe cap în Marțea Mare. Încă o superstiție legată de magie spune că în Marțea Mare oamenii trebuie să se spele ritualic, pentru a seca bolile.

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor mai e numită și Marțea Seacă, dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. Atunci Iisus a inticipat patimile care îl vor chinui. Este o perioadă care vestește cea mai importantă sărbătoare a creștinismului, Sărbătoarea Paștelui ș ia mântuirii.

Marțea Mare 2020: Pilda celor 10 fecioare – semnificații și interpretări

Marțea din Săptămâna Patimilor este marcată de o pildă spusă de Sfinții Părinți. Pilda celor 10 fecioare spune povestea a 5 fecioare “cuminţi” şi a 5 fecioare “nebune”. Se spune că, în întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare îl așteptau cu candela plină cu ulei și cinci fecioare au avut candelă fără ulei.

Candela cu ulei reprezintă evlavie și milostenie, pe când cea fără ulei, înseamnă nepăsare față de aproape.

„Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui. Cinci din ele erau fără minte, şi cinci înţelepte. Cele fără minte, când şi-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn; dar cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele şi untdelemn în vase.” Matei 25:1-4.

Fecioarele au plecat să întâlnească pe Mire (Hristos). Ele părăsiseră lumea, pentru a căuta lucrurile de sus, unde este Isus. (Coloseni 2:1-2). Au luat și candelele cu ele. Doar că cele înțelepte au luat ulei în vase pe lângă lampe; cele fără minte nu au realizat că au nevoie de ulei și în vase.

„Porunceşte copiilor lui Israel să-ţi aducă pentru sfeşnic untdelemn curat de măsline tescuite, ca să ţină candelele aprinse neîncetat.” Levitic 24:2.

Lampele reprezintă mărturia credinței. (Matei 10:27, 5:15) Ele nu pot străluci fără ulei, iar pentru a obține ulei, ceva trebuie zdrobit. Cele cinci fecioare fără minte aveau ceva ulei în lampă, pentru că au spus „ni se sting lampele.” Deci ceva trebuie să se fi zdrobit și în ele.

Pilda celor zece fecioare reprezintă îndemnul pentru o priveghere fără încetare: „De aceea și voi fiți gata, ca în ceasul în care nu gândiți Fiul Omului va veni”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: