Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu trebuie să faci sub nicio formă astăzi de Sfânta Parascheva

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă astăzi de Sfânta Parascheva

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă astăzi de Sfânta Parascheva

În fiecare an, în data de 14 octombrie,  Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Iată ce nu trebuie să faci sub nicio formă astăzi de Sfânta Parascheva. 

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă astăzi de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva, cunoscută, popular, drept Sfânta Vineri. Este a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2021. Aceasta are loc pe 14 octombrie, însă programul pelerinajului de la Iași, unde credincioși din toate colțurile țării vin pentru a se închina, se va desfășura pe parcursul a cinci zile.

Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641. Le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași. Toți credincioșii respectă un adevărat ritual în această zi. E bine de știut că Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții.

Așadar, astăzi este complet interzis să faci treburi în gospodărie. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Pprintre bucătele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție. Femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri. Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme.

Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială. De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.

Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

Cea mai puternică rugăciune de Sfânta Parascheva

Purtătoare de chinuri, Sfânta Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovarat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca intotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru că și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheama și pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zideasca mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osărdie ca să mă nevoiesc în viața curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

Etichete: