Redactia.ro
Home » Știri » Ce să pui sub pernă de Sfântul Dumitru. Lucrurile care aduc noroc în casă

Ce să pui sub pernă de Sfântul Dumitru. Lucrurile care aduc noroc în casă

De Sfântul Dumitru, tradiția populară spune că fetele tinere obișnuiau să pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Se crede că în noaptea de 25 spre 26 octombrie, Sfântul Dumitru are puterea de a le aduce în vis chipul celui sortit să le fie soț.

Pe lângă busuioc, în unele zone ale țării, se mai practică punerea sub pernă a altor obiecte, cum ar fi:

Fire de grâu sau semințe de plante – acestea simbolizează fertilitatea și prosperitatea, fiind folosite pentru a atrage norocul în viața personală și în gospodărie.
Un obiect personal al persoanei iubite – pentru a aduce dragoste sau a întări legătura cu acea persoană.
O monedă – pentru a atrage belșug și noroc în plan financiar.
Aceste obiceiuri sunt legate de credința că, în noaptea de Sfântul Dumitru, visele pot avea o semnificație specială și pot oferi indicii despre viitor.

De Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, există mai multe tradiții și obiceiuri legate de acest sfânt, care este considerat unul dintre marii protectori ai iernii și ai păstorilor. În folclorul românesc, Sfântul Dumitru este cunoscut și ca „Sfântul care deschide iarna,” fiind asociat cu începerea anotimpului rece.

Ce semnificație au aceste lucruri

Mai jos, dezvoltăm pe larg despre tot ceea ce înseamnă aceste lucruri.

1. Busuioc sub pernă pentru vise premonitorii
Cel mai răspândit obicei este punerea busuiocului sub pernă. Se spune că fetele tinere care vor să-și viseze ursitul sau să afle cine le va fi viitorul soț trebuie să pună un fir de busuioc sfințit sub pernă în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Uneori, busuiocul este stropit cu apă sfințită înainte de a fi pus sub pernă, pentru a avea un efect mai puternic. Se crede că, în vis, Sfântul Dumitru le va arăta chipul celui care le este sortit să le devină soț.

2. Obiecte legate de noroc și bunăstare
Pe lângă busuioc, în unele zone se pun sub pernă obiecte considerate aducătoare de noroc sau bunăstare:

Monede – simbolizează atragerea prosperității și a belșugului. Acest obicei se practică pentru a avea noroc la bani sau pentru a aduce prosperitate în casă.
Grâu sau porumb – se pun sub pernă pentru a avea un an îmbelșugat și pentru a atrage norocul în muncă și recolte. Este un obicei mai frecvent întâlnit în mediul rural, mai ales în comunitățile de agricultori.
O crenguță de vâsc sau măceș – se pune sub pernă pentru a aduce sănătate și protecție împotriva energiilor negative sau a ghinionului.
3. Fire de păr sau obiecte personale ale persoanei iubite
Unele tradiții spun că, pentru a întări dragostea sau a atrage persoana iubită, se pot pune sub pernă obiecte personale ale acesteia, cum ar fi un fir de păr, o batistă sau un mic obiect care aparține acelei persoane. Acest obicei are rolul de a apropia pe cei doi și de a le întări legătura afectivă.

4. Ritualuri pentru protecție și sănătate

În anumite regiuni, oamenii pun sub pernă obiecte binecuvântate sau sfințite, cum ar fi o cruciuliță, o iconiță sau chiar un fir de ață roșie sfințită. Aceste obiecte sunt considerate simboluri de protecție și se crede că aduc liniște în timpul somnului, protejează împotriva viselor urâte sau a bolilor.

5. Legătura cu tradițiile păstorești
Sfântul Dumitru este un sfânt protector al păstorilor, iar această zi marchează și momentul în care ciobanii își coboară turmele de la munte pentru iernat. Există obiceiuri legate de sacrificarea unei oi în această perioadă pentru a prevesti cum va fi iarna – dacă oaia sacrificată are carnea groasă și grasă, se crede că iarna va fi grea și lungă, iar dacă este slabă, iarna va fi blândă.

6. Practicile legate de focuri rituale
În unele regiuni din România, în noaptea de Sfântul Dumitru, se fac focuri rituale numite „Focurile lui Sumedru”. Oamenii aprind focuri mari, peste care sar tinerii pentru a fi sănătoși și a avea noroc în anul care vine. Este un obicei păgân precreștin, integrat ulterior în sărbătoarea Sfântului Dumitru, care simbolizează purificarea și protecția împotriva răului.

Aceste tradiții sunt parte din cultura populară românească și reflectă vechile credințe și obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul timpului. Obiceiul de a pune ceva sub pernă de Sfântul Dumitru este doar unul dintre numeroasele ritualuri care marchează această sărbătoare, menită să aducă noroc, bunăstare și protecție.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: