Redactia.ro
Home » Știri » Ce salariu încasează un călugăr în România. Unde sunt obligaţi să ducă jumătate din sumă

Ce salariu încasează un călugăr în România. Unde sunt obligaţi să ducă jumătate din sumă

parintele calistrat

În România trăiesc aproximativ 10.000 de călugări şi măicuţe. Din ce bani trăiesc aceştia? Ei încasează salarii de la statul român. Dintre salariaţii neclericali, mulți sunt remunerați integral de Biserică.

Dacă este vorba despre o mănăstire monument istoric, salariul călugărului vine de la obște. Mai exact, banii provin din vânzarea de lumânări, de la omelnicele pe care le lasă credincioşii la altar sau din donaţii.

Călugării, salarii de la 2.000 – 8.000 lei

Salariul unui călugăr, în România, începe de la un net de 2.000 de lei -pentru un novice și poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu vechime. Însă, majoritatea salariilor tind spre limita de jos. Salariile sunt impozitate, iar cei care slujesc nu se aleg cu prea mulți lei în buzunar, spune el.

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, un călugăr câștigă, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu și mai apoi se uită spre cele lumești.

Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.

Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște.

Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște, a declarat părintele Calistrat Chifan la bzi.

70% la punga de obște

În cazul preoților, 70% din câștigul mănăstirii ajunge în punga de obște.

Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul poți să spui așa:

„Părinte, uite, eu vreau să repar gardul ăsta, că vreau și eu să fiu ctitor sau vreau să pun și eu bani la clădirea asta, să mă pomenească și pe mine când n-oi mai fi”, a mai zis părintele Calistrat Chifan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: