Redactia.ro
Home » Știri » Ce se dă de pomană de Rusalii. Mulți români urmează această tradiție

Ce se dă de pomană de Rusalii. Mulți români urmează această tradiție

Pomană Rusalii

La 50 de zile după Sfintele Sărbători de Paști, toți creștinii sărbătoresc Rusaliile. Numită și Pogorârea Duhului Sfânt, acest eveniment religios fiind important pentru că în această zi se fac pomeni pentru sufletele celor adormiți.

Ce trebuie să dai de pomană de Rusalii pentru sufletele celor adormiți

Cum obiceiul este să fie împărțite lucruri în memoria celor care nu mai sunt printre noi, creștinii trebuie să știe că se dau căni, farfurii, vase de lut. Toate acestea trebuie împodobite cu flori, iar vasele este bine să fie umplute cu apă, lapte sau vin.

Totuși, un gest important pe care trebuie să îl facă creștinii este să se asigure că mormintele celo adormiți sunt curate și împodobite pentru sărbătoare. La locurile veșnice ale celor dragi trebuie aprinse lumănări, iar în popor se crede că felul în care se face pomana este esențial pentru întoarcerea sufletelor care hoinăresc înapoi în morminte, cu pace.

Se spune că de la Învinere și până la Rusalii sufletele celor care au murit circulă nestingherite toată această perioadă, iar întoarcerea lor depinde de bogăția pomenilor și de strictețea cu care este respectat ritualul.

Ce se spune în popor despre sărbătoare de Rusalii

În popor, sărbătoarea de Rusalii este cunoscută sub denumirea de Iele sau zâne. Acestea sunt, de fapt, spirite rele, iar cine se întâlnește cu ele are mare ghinion. Se spune că cel care are nenorocul de a le avea în cale va rămâne pocit, adică toată fața i se va deforma. La fel, se crede că o altă variantă pentru cei care se întâlnesc cu ielele este să o ia razna.

În ziua de Rusalii, care are loc pe 7 și 8 iunie în acest an, nu este bine să mergi pe câmp, în apropierea vreunei păduri sau în orice alt loc întunecat. De asemenea, nu este bine să muncești în această zi de sărbătoare, care este, de altfel, liberă legal.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: