Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă, de fapt, cu asigurările RCA, cresc sau nu în 2021? Care vor fi noile reguli

Ce se întâmplă, de fapt, cu asigurările RCA, cresc sau nu în 2021? Care vor fi noile reguli

RCA

Polița RCA 2021. Iată ce se va întâmpla cu aceasta în anul ce urmează să vină în câteva săptămâni. Vom plăti mai mult sau mai puțin la RCA?

RCA 2021. Care sunt noile reguli pentru șoferi

În 2021 vor fi noi reguli pentru plata poliței RCA. Iată despre ce este vorba! Cel care este vizat de schimbare este modul de operare bonus-malus. Drept rezultat, mai multe categorii de conducători auto vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

Astfel, cei care vor provoca daune soldate cu victime umane, vor trebui să plătească cu 40% mai mult la polița RCA, ei fiind încadrați în categoria „malus”. Acest sistem îi pedepsește, prin plată, pe care care produc accidente grave și îi recompensează pe acei șoferi responsabili, care nu au incidente în trafic.

Astfel, proiectul care modifică Norma  ASF 20/2017 arată că:

„(1) În cazul neînregistrării unor daune plătite în perioada de referință, asigurații beneficiază de o reducere a primei de asigurare prin avansarea în următoarea clasa din cadrul sistemului bonus-malus.
(2) Clasa de bonus-malus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.
(3) Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”

Modificări poliţă RCA 2021

Totodată, legislaţia se va modifica şi pentru ca şoferul să poată să fie despăgubit de firma la care plăteşte asigurarea. Singurul dezavantaj este că aceasta costă mai mult.

”Se va modifica legislaţia astfel încât să dăm posibilitatea consumatorului să meargă să i se deconteze dauna de către societatea la care s-a asigurat. Şi în momentul acesta are posibilitatea să opteze pentru o asigurare directă. Să-i fie decontată dauna de către asiguratorul la care a încheiat. Dar asigurarea aceasta are costul mai mare. Este la propunerea noastră şi e apanajul Parlamentului. Sigur, într-o perioadă scurtă vom modifica. Trebuie să lucrăm la cauze şi nu la efecte şi cauzele se rezolvă numai prin reglarea acestui mod de decontare. Atâta timp cât eu cumpăr serviciul de calitate şi cel la care m-am asigurat îmi decontează şi dauna cred că problema cea mai mare a fost rezolvată”, a explicat Nicu Marcu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, la Digi 24.

Legea RCA a fost schimbată prin ordonanță de urgență, în această vară, odată cu avizul primit de la Comisia Europeană.

„Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislației are în vedere, printre altele,  eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de a emite reglementări în ceea ce privește stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă”, se arată în textul legii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: