Redactia.ro
Home » Știri » Ce se mănâncă în Muntenia în fiecare an, de Sfântul Dumitru, ocrotitorul Bucureştiului? Tradiţia veche de ani buni

Ce se mănâncă în Muntenia în fiecare an, de Sfântul Dumitru, ocrotitorul Bucureştiului? Tradiţia veche de ani buni

Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an de creștini pe data de 26 octombrie, iar acesta face trecerea către începutul iernii, potrivit tradiției. Iată ce obiceiuri sunt în această zi și ce trebuie neapărat să mânâni, dacă vrei să îți meargă bine.

Cine a fost Sfântul Dumitru, ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Dumitru a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian, cunoscuți pentru prigonirea creștinilor. Tatăl Sfântului Dumitru a fost prefectul din Tesalonic, iar după moartea tatălui său, el a fost numit guvernator al Tesalonicului.

Împăratul Maximian a aflat că Sfântul Dumitru este creștin, iar când a auzit acest lucru, l-a chemat în fața lui. Sfântul Dumitru a recunoscut că este creștin, iar chinurile la care a fost supus au fost groaznice. Într-un final, Sfântul Dumitru a fost ucis cu sulița.

Ce tradiții și obiceiuri sunt în ziua de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie

Un obicei ce are loc în ajunul Sfântului Dumitru sunt focurile vii. Astfel, de „Focul lui Sânmedru”, oamenii aprind focuri în curți, iar copiii trebuie să treacă peste ele pentru a fi sănătoși, în timp ce tinerii trebuie să le traverseze pentru a se căsători.

Ziua de Sfântul Dumitru este considerată a fi începutul iernii, pentru că anul bisericesc este separat doar în vară și iarnă. De această sărbătoare începe anotimpul rece, pentru că copacii sunt desfrunziți și se spune că toată căldură intră în pământ, lăsând cale liberă gerului.

De Sfântul Dumitru, țăranii taie coama cailor tineri, pentru ca aceasta să crească frumos peste an. În această zi, se împart struguri, covrigi, mere, nuci și prune uscate, dar doar celor care au trecut peste focul mai sus menționat.

Este bine să se mănânce pastramă de oaie și este bine ca ziua de Sfântul Dumitru să te găsească fără datorii. În Oltenia se spune că cine respectă toate obiceiurile sărbătorii va avea un sfârșit de an împlinit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: