Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 august 2020. Este sărbătorit Patriarhul Constantinopolului

Calendar ortodox 12 august 2020. Este sărbătorit Patriarhul Constantinopolului

Calendar ortodox

Calendar ortodox 12 august 2020. La această dată, toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. La aceeași dată, sunt pomeniți și Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul; Sfinţirea Bisericii Eleusa; Icoana nefăcută de mână a Domnului nostru Iisus Hristos; Sfinţii Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie şi Gaian.

Viața Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, sărbătorit pe 12 august

Încă de mic, sfântul, care a fost botezat sub numele de Nicoale, a fost dornic de a citi și de a învăța despre Sfintele Scripturi și despre învățătura lui Dumnezeu. El a intrat la mănăstire și a primit numele de Nifon.

Sfântul era extrem de domol, nu râdea niciodată, vorbea doar cu rost și citea cărțile bisericești plângând. A ajuns arhiereu al Tesalonicului, iar după numai trei ani a ajuns patriarh al Constantinopolului. El a fost prieten cu domnul Țării Românești, Radu cel Mare, care îi va pune moaștele la loc de cinste, în raclă de argint.

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Moaștele lui au fost la Curtea de Argeș, iar apoi au fost mutate la Biserica Sfântul Dumitru, care este catedrala mitropoliei Craiovei.

Troparul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 4-lea

Cu faptele dreptei credinţe strălucind toată Biserica ai luminat, însoţindu-te cu smerenia cea dătătoare de înălţare, tu, cinstea cea mărită a celor două sfinte locaşuri, podoaba şi înfrumuseţarea patriarhilor, Mărite Ierarhe Nifon. Iar acum umple de dumnezeieşti daruri pe cei ce cu credinţă te măresc pe tine.

Condacul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Pomenirea nevoinţelor tale cea strălucită şi de lumină purtătoare, răsărind în chip luminat, veseleşte, părinte, sufletele tuturor celor binecredincioşi; iar atingerea de sfintele tale moaşte îndulceşte simţirile lor, îndulcindu-le. Pentru aceasta, după cuviinţă te mărim, înţelepte Ierarhe Nifon, de Dumnezeu cugetătorule, părintele nostru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: