Redactia.ro
Home » Știri » Ce se va întâmpla cu acești angajați începând de mâine. Ministerul Muncii a făcut anunțul

Ce se va întâmpla cu acești angajați începând de mâine. Ministerul Muncii a făcut anunțul

violeta alexandru

Ministerul Muncii a anunțat noi reguli pentru lucrătorii zilieri. Activitatea prestată de ei trebuie înregistrată în registrul electronic, începând din 25 iulie.

Registrul electronic de evidenţă a zilierilor va fi disponibil prin aplicaţia „Inspecţia Muncii”, a anunţat vineri Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Aplicaţia este pusă la dispoziţie gratuit şi este disponibilă pe orice telefon.

„Persoanele care utilizează zilieri pentru diferite activităţi cu caracter temporar vor fi obligate, începând de sâmbătă, 25 iulie 2020, să renunţe la registrele clasice şi să înregistreze activitatea prestată de lucrători în registrul electronic”, a informat ministerul într-un comunicat.

Pentru înfiinţarea Registrului, beneficiarii de lucrări care apelează la zilieri trebuie să obţină numele de utilizator şi parola de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială îşi au sediul, documentele necesare în acest scop putând fi transmise tot prin email. Utilizatorul care obţine parola de acces poate să autorizeze mai multe numere de telefon din care să se poată lucra în aplicaţie.

Bani de la stat pentru zilieri

Guvernul vrea să sprijine și anumite domenii de activitate unde se lucrează cu zilieri și care au fost și sunt afectate în contextul epidemiei, potrivit avocatnet.ro. Astfel, într-un proiect de ordonanță ce ar putea fi adoptat în curând se prevede un sprijin financiar și pentru zilieri, de 35% din din remunerația cuvenită pentru ziua de muncă, care va fi acordat prin beneficiarul lucrării – pe sistemul „plătesc acum și cer decontarea apoi de la stat”.

Măsura se regăsește într-un proiect de ordonanță pe care îl regăsim momentan la Consiliul Economic și Social, pentru avizare. Concret, pentru anumite domenii de activitate afectate de măsurile luate în ultima perioadă, statul va oferi un ajutor financiar pentru zilieri, acordat prin beneficiarii lucrărilor:

  • agricultură, vânătoare și servicii anexe;
  • creșterea și reproducția animalelor semi-domesticite și a altor animale;
  • alimentație (catering) pentru evenimente;
  • restaurante;
  • baruri și alte activități de servire a băuturilor;
  • hoteluri și alte facilități de cazare;
  • facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată – cabane;
  • activități de interpretare artistică;
  • activități de organizare a expozițiilor, târgurilor;
  • activități ale agențiilor de publicitate.

Ajutorul va consta în acordarea unei sume de 35% din remunerația cuvenită pentru ziua de muncă. Suma va va fi plătită zilierilor de beneficiarul de lucrări și decontată ulterior de la buget. Solicitarea de decontare se va depune de către beneficiar, conform unor norme ce vor fi ulterior stabilite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: